Rašoma: „Italijos laikraštis „Il Tempo“ praneša, kad institutas sumažino mirusiųjų nuo COVID, o ne su COVID skaičių nuo 130000 iki mažiau nei 4 000“.

Ši melagiena naudojasi klaidingai interpretuojama naujausia Italijos nacionalinio sveikatos instituto atlikta detalia COVID-19 mirčių analizė – joje aprašoma, kokių gretutinių ligų turėjo mirę pacientai. Analizuojamos 130468 mirtys, kurios buvo užregistruotos iki 2021 m. spalio 5 d. (dabar šis skaičius jau didesnis).

Klaidinanti žinutė

Vienoje ataskaitos dalyje apžvelgiami 7910 žmonių, mirusių nuo COVID-19 ligoninėse, atvejai, ir ieškoma dažniausiai pasitaikančių gretutinių ligų. Teigiama, kad 2,9 proc. mirusių neturėjo jokių gretutinių ligų, 11,4 proc. sirgo viena, 18 proc. – turėjo bent dvi gretutines ligas, o 67,7 proc. – turėjo tris ar daugiau. Tai buvo širdies ligos, 2 tipo diabetas, nutukimas ir autoimunines ligos.

Čia ir atsirado sąmokslo teorijų skleidėjų informacijos iškraipymas – 97,1 proc. visų mirčių turėjo vieną ar daugiau gretutinių ligų, o likę 2,9 proc. neturėjo jokių gretutinių ligų.

Reaguodamas į platinamą melagieną, spalio 25 d. Nacionalinis sveikatos institutas išplatino pranešimą, kuriame patikslino, kad gretutinės ligos yra rizikos faktorius sunkiau sirgti arba net mirti nuo COVID-19, o jų analizė tai tik patvirtina.

Remiantis šiuo išaiškinimu, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad laisvaslaikrastis.lt pateikė melagingą informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją