Teiginiai

Ekspertai įspėja, kad dirbtiniai saldikliai lemia didžiulį staigių mirčių šuolį. Tai paskelbė lietuviškas portalas paranormal.lt (čia). Straipsnyje taip pat teigiama, jog „ekspertai įspėjo, kad dėl dirbtinių saldiklių žmonės miršta staiga ir netikėtai“.

Verdiktas

Teiginiai, jog dirbtiniai saldikliai lemia didžiulį mirčių šuolį, kad žmonės nuo jų miršta staiga ir netikėtai, yra melas. Medicinos žurnale „British Medical Journal“ paskelbto tyrimo, kuriame tirtos sąsajos tarp dirbtinių saldiklių ir širdies ir kraujagyslių ligų, išvados rodo galimą tiesioginį ryšį tarp didesnio dirbtinių saldiklių (ypač aspartamo, kalio acesulfamo ir sukralozės) vartojimo ir padidėjusios širdies ir kraujagyslių ligų rizikos, tačiau apie staigias mirtis ir jų šuolius nė neužsimenama.

Melo detektoriaus komentaras

Kaip įrodymą, jog dirbtiniai saldikliai lemia didžiulį mirčių šuolį, paranormal.lt savo publikacijoje pateikė ir teiginį, jog „praėjusiais metais JAV buvo užfiksuotas šokiruojantis nepaaiškinamų mirčių, apie kurias pranešta tarp 18-49 metų amžiaus žmonių, šuolis“. Tačiau Melo detektorius jau rašė, jog šios mirtys melagingai buvo susietos su COVID-19 vakcinomis.

Leidinys „The Washington Post“ dar šių metų vasario 15 dieną pranešė, jog JAV perteklinis mirčių skaičius per pandemiją viršijo 1 milijoną, dauguma miršta nuo koronaviruso, tačiau aukų skaičių didina ir kitos ligos. Tokią statistiką, anot leidinio, paskelbė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC).

Tyrimui dėl dirbtinių saldiklių įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms, kuris buvo paskelbtas žurnale „British Medical Journal“,vadovavo Sorbonos Paryžiaus Šiaurės universiteto ekspertai. Jie ištyrė saldiklių suvartojimą iš visų maisto šaltinių, įskaitant gėrimus ar pieno produktus, ir tai palygino su širdies ar kraujotakos ligų rizika.

Pasak mokslininkų, dirbtiniai saldikliai yra susiję su padidėjusia širdies ligų rizika.

„Mūsų rezultatai rodo, kad šie maisto priedai, kuriuos kasdien vartoja milijonai žmonių ir kurių yra tūkstančiuose maisto produktų bei gėrimų, neturėtų būti laikomi sveika ir saugia cukraus alternatyva, atsižvelgiant į dabartinę kelių sveikatos agentūrų poziciją“, – teigė mokslininkai.

Tyrime, kuriame dalyvavo 103 000 suaugusiųjų prancūzų, nustatyta, jog dirbtiniai saldikliai buvo susiję su padidėjusia širdies ir kraujagyslių, smegenų kraujagyslių ir vainikinių širdies ligų rizika.

Per vidutinį maždaug dešimtmetį trunkantį stebėjimo laikotarpį buvo užregistruoti 1502 širdies ir kraujagyslių reiškiniai, įskaitant širdies priepuolius, mini insultą ir krūtinės anginą.

Mokslininkai nustatė, kad dirbtinių saldiklių vartojimas buvo susijęs su 9 proc. didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika bei 18 proc. didesne smegenų kraujagyslių ligų rizika.

Konkretus saldiklis – aspartamas – buvo susijęs su 17 proc. padidėjusia cerebrovaskulinių įvykių rizika, o acesulfamo kalis ir sukralozė – su padidėjusia koronarinės širdies ligos rizika.

Tačiau tyrėjai pabrėžė, kad jų tyrimas nenustato priežasties ir pasekmės ryšio tarp didelio dirbtinių saldiklių vartojimo ir širdies ir kraujagyslių ligų, bet jie akcentavo, kad dėl to dirbtinių saldiklių vartojimo mažinimas yra tinkamas pasirinkimas žmonėms, norintiems sumažinti šių sveikatos problemų riziką.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) yra patvirtinusi šešis maisto priedų didelio intensyvumo dirbtinius saldiklius: sachariną, aspartamą, kalio acesulfamą, sukralozę, neotamą ir advantamą. Kiti du saldikliai, kurie nėra dirbtiniai, buvo patvirtinti kaip saugūs vartoti ir veiksmingi: stevija ir Luo Han Guo arba vienuolių vaisiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją