Laisvaslaikrastis.lt publikacijoje teiginys, kad pasiskiepiję miršta dažniau, paminimas keliskart.

Visų pirma, naudojama oficiali Jungtinės Karalystės Visuomenės sveikatos departamento statistika ir viruso sekoskaitos informacija. Anot autoriaus, ji neva įrodo, kad pasiskiepiję miršta 8 kartus dažniau. Tačiau tai – klaidinanti informacija. Sąmokslo teorijas skleidžiantys portalai ir asmenys šią statistiką naudoja dažnai, bet ji būna klaidingai interpretuojama.

Klaidinanti žinutė

Departamento atstovas James McCreadie „PolitiFact“ faktų tikrintojams yra sakęs, kad melagienų skleidėjai dažnai klaidinančiai pateikia jų oficialią statistiką, nors išvadas daryti dar gerokai per anksti. Tai parodo, kad statistiką suprasti gali ne bet kas, o teisingai jos interpretacijai reikia analitikos žinių, kurių laisvaslaikrastis.lt autorius, panašu, neturi.

Toliau publikacijoje naudojamas akademiniame žurnale „The Lancet“ neseniai pasirodęs mokslinis straipsnis. Laisvaslaikrastis.lt autorius teigia, mokslininkų išvada yra, kad absoliutus skirtingų COVID-19 vakcinų veiksmingumas „buvo apie 1 proc. ir mažiau“. Tačiau tai netiesa. Nepaisant to, ši „The Lancet“ publikacija aktyviai plinta ne tik tarp Lietuvos, bet ir pasaulio sąmokslo teorijų ir melagienų skleidėjų.

Vienas iš tyrimą atlikusių mokslininkų, Piero Olliaro, reaguodamas į tai, kad jo pateikti duomenys naudojami skleisti melagienoms, „Reuters“ faktų tikrintojams sakė, kad jam labai apmaudu matyti, kai klaidingai pateikiama mokslinė informacija. „Mes niekur neteigėmė, kad vakcinos neveikia. Laikome ją gera visuomenės sveikatos intervencija“, – tikino jis.

Skaičiuojant efektyvumą, lyginamos dvi tikimybės – užsikrėsti pasiskiepijus ir nepasiskiepijus. Kalbama apie santykinį (Relative Risk Reduction, RRR) ir absoliutų rizikos sumažėjimą (Absolute Risk Reduction, ARR). Palyginimai mokslininkams gali suteikti daug naudingos informacijos – tokia ir buvo pagrindinė „The Lancet“ publikuoto tyrimo mintis.

Šis P. Olliaro ir kolegų tyrimas niekaip nepakeitė iki tol skelbto skiepų efektyvumo – tiesiog atkreipė dėmesį, kad medikų ir mokslininkų bendruomenei galima panaudoti ir kitas statistikas – kaip tikimybių skirtumą (ARR). Tai yra, pavyzdžiui, „Pfizer“ efektyvumas yra 95 proc., „Moderna“ – 94.1 proc.

Taigi laisvaslaikrastis.lt komentaro autorius parodo, kad neturi ekspertinių žinių, kad suprastų oficialiai pateiktą statistiką.

Jis taip pat naudojama teisininkės L. Kolosauskaitės mintis. Ji savo laiške Sveikatos apsaugos ministerijai klaidingai teigia: „tiesa, statistiškai daugiau miršta paskiepytieji“. Kaip skelbia Lietuvos statistikos departamentas, nepasiskiepiję ir nepilnai vakcinuoti asmenys nuo 2021 m. birželio mėn. sudarė 94 proc. iš naujų užsikrėtimo atvejų, 96 proc. iš COVID-19 hospitalizacijų ir 96 proc. mirčių nuo COVID-19 atvejų. Tą patį rodo ir pasaulinė statistika – JAV 99.5 proc. mirusių per pirmą šių metų pusmetį yra neskiepyti asmenys.

Taigi, remiantis aukščiau pateiktais duomenimis, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad laisvaslaikrastis.lt pateikia melagingą ir klaidinančią informaciją. Taip pat norėtume atkreipti dėmesį, kad labai svarbu, jog mokslinius duomenis komentuotų espertinių žinių turintys asmenys, kurie suprastų, kokia informacija pateikiama tyrimuose, ir teisingai ją pateiktų visuomenei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)