Teiginiai

Portalas paranormal.lt skelbia (čia), kad „JAV tiekiama mėsa netrukus gali būti plačiai užteršta mRNR baltymais iš biotechnologinių „vakcinų“, nes jomis intensyviai bus pradėti skiepyti galvijai, kiaulės, vištos. Teigiama, kad mRNR injekcijos žmonėms sukėlė didelių sveikatos sutrikimų, o dabar jomis esą bus galima užsikrėsti arba suvalgius netinkamai apdorotos mėsos, arba net prisilietus prie mėsos, kuri yra iš mRNR vakcina paskiepyto gyvulio.

Verdiktas

Visi šie teiginiai yra melas. Pirmiausia dėl to, kad mRNR vakcina, kuria būtų skiepijami gyvuliai, dar net nesukurta, nors mokslininkai šia linkme dirba. Antra, nėra jokio mokslinio pagrindo teiginiui, kad jei kas nors suvartotų mėsą ar kitus audinius iš gyvūno, kuris buvo paskiepytas mRNR vakcina, ji patektų į jų kūną.

Melo detektoriaus komentaras

Internete platinamų teiginių apie galvijų, kiaulių ir vištų skiepijimą mRNR vakcinomis, tai, kad jos, suvalgius mėsos, pateks į žmonių organizmą, pirminis šaltinis yra gydytojas Robertas Malone, kuris praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje prisidėjo prie mRNR vakcinų kūrimo, tačiau per visą COVID-19 pandemiją jis ne kartą propagavo dezinformaciją apie vakcinaciją.

Pasiuntinių ribonukleino rūgšties (mRNR) vakcinos pirmą kartą panaudotos 2020 m. pabaigoje skiepijant nuo COVID-19 ligos. Kadangi ši technologija buvo panaudota pirmą kartą, ji apaugo įvairiais gandais ir melais, tačiau ekspertai jau ne kartą įrodė ir išaiškino, kad mRNR vakcinos yra saugios.

Užuot naudojusios susilpnėjusias koronaviruso formas, kad sukurtų imuninį atsaką, „Pfizer“ ir „Moderna“ bendrovės sukūrė mRNR vakcinas, kurios pateikia ląstelėms instrukcijas, kaip sukurti viruso smaigalio baltymo gabalėlį. Sukūrusios baltymą, ląstelės gali atpažinti ir kovoti su koronavirusu, jei užsikrėtė.

Nors COVID-19 skiepai yra pirmieji, kuriuose naudojama mRNR technologija, tyrimai pradėti 1990-ųjų pradžioje ir apėmė daug žadančius bandymus su gyvūnais.

Medicinos ekspertai ir visuomenės sveikatos institucijos teigia, kad mRNR vakcinos yra saugios. Ekspertai ne kartą yra sakę, kad smaigalio baltymas nepasilieka organizme.

„mRNR Covid-19 vakcinose esančią mRNR organizmas suskaido per kelias valandas po vakcinacijos“, – naujienų agentūrai išaiškinimą pateikė JAV Nacionalinis alergijos ir infekcinių ligų institutas. Jis taip pat pabrėžė, kad „jei mRNR CPVID-19 vakcinos būtų skiriamos gyvuliams, jų nebūtų gyvūniniuose produktuose vartojimo metu“.

Pabrėžiama ir tai, kad mRNR vakcinos dar nenaudojamos veterinarijos srityje, kad jos dar tik kuriamos. Jų atsiradimą palaiko ir valdžios institucijos, ir ūkininkai.

Pavyzdžiui, pernai rugsėjo 28 dieną stipriausios Australijoje – Naujojo Pietų Velso vyriausybė paskelbė, kad sudarė susitarimą su JAV biotechnologijų įmone, siekdama paspartinti mRNR vakcinų nuo dviejų virusinių gyvulių ligų kūrimą. Vyriausybė pranešė, jog tikimasi, kad vakcinas jau bus galima naudoti 2023 m. rugpjūčio mėnesį, jos bus skirtos apsaugoti galvijus nuo snukio ir nagų ligos (SNL) bei mazgelinio dermatito (LSD).

Ekspertai pabrėžė, kad jei mRNR vakcinos galvijams ir bus sukurtos bei pradėtos naudoti, jos per mėsą tikrai nepateks į žmonių organizmą, nes tai neįmanoma net teoriškai.

„Nėra jokio mokslinio pagrindo teiginiui, kad jei kas nors suvartotų mėsą ar kitus audinius iš gyvūno, kuris buvo paskiepytas mRNR vakcina, jie patektų į jų kūną“, – sakė Žemės ūkio ir maisto inovacijų gyvūnų mokslo centro Australijoje profesorius Timothy Mahony.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją