Sapereaude.lt „Melo detektoriaus“ akiratyje atsiduria jau ne pirmą kartą. Šį kartą paimtas vertimas iš tinklalapio tkp.at. Štai, kokie melagingi faktai pateikiami.

Melagingas teiginys: nauji variantai tampa vis mažiau pavojingi

Nėra tokių įrodymų, kad nauji COVID-19 sukeliančio viruso variantai yra mažiau pavojingi. Kai kurie variantai, kaip B.1.1.7 ir B.1.351, manoma, plinta greičiau ir dažniau sukelia pavojingas infekcijas, kurios baigiasi ir mirtimi. Pavyzdžiui, B.1.351 gali užkrėsti kitais variantais persirgusius asmenis. Delta variantas vadinamas ypač pavojingu – dėl jo JAV hospitalizacijos išaugo 36 proc., o mirčių skaičius – 26 proc.

Absoliuti dauguma mirusių buvo neskiepyti. Taigi teiginys, kad nauji viruso variantai darosi vis mažiau pavojingi yra melagingi ir nepagrįsti jokiais įrodymais.

Melagingas teiginys: daugėja įrodymų, kad vakcinos tampa mažiau veiksmingos

Paskiepyti žmonės suserga, būna hospitalizuojami ir miršta rečiau nei neskiepyti. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) naujausiais duomenimis, 99.5 proc. mirusių per 6 mėn. buvo neskiepyti. Kalbant apie Delta variantą, kaip rodo Public Health England duomenys, „Astra Zeneca“ ir „Pfizer“ nuo hospitalizacijos apsaugo 96–92 proc. Tuo metu, Kadangos mokslininkai skelbia, kad ​​„Pfizer“ vakcina sumažina užsikrėtimo galimybę net 87 proc.

Todėl melaginga teigti, kad skiepų veiksmingumas mažėja.

Melagingas teiginys: paskiepyti užsikrečia dažniau

Melagienos, kad paskiepyti esą COVID-19 užsikrečia dažniau nei neskiepyti pasirodo gana dažnai. Paprastai tokie teiginiai formuojami klaidingai interpretuojant arba klastojant oficialias statistikas. Pavyzdžiui, neseniai sklido melagiena, kad paskiepyti žmonės miršta net 6 kartus dažniau nei neskiepyti. Tačiau „Reuters“ faktų tikrintojai atsekė, kad tokie duomenys buvo išimti iš konteksto ir sukuria tikrovės neatitinkantį vaizdą. Epidemiologai situaciją, kai pasaulio valstybėse vėl pradėjo augti COVID-19 užsikrėtimai, netgi vadina „neskiepytųjų pandemija“. 97 proc. JAV ligoninėse gydomų sunkių COVID-19 pacientų yra neskiepyti.

Susirgimų ir mirčių atvejai auga išskirtinai tarp nepasiskiepijusių žmonių ir pasaulio vietose, kur vakcinacijos tempai yra lėti. Todėl melaginga tvirtinti, kad paskiepyti užsikrečia dažniau.

Klaidinanti žinutė

Melagingas teiginys: Didžiojoje Britanijoje gripas yra 10 kartų pavojingesnis nei COVID-19

Toks sapereaude.lt publikacijos teiginys yra dar vienas pavyzdys apie suklastotą statistiką. Pirma, straipsnyje pateikiama iliustracija, kurioje neva parodoma, kad nuo gripo žmonės miršta dažniau nei nuo COVID-19, tačiau nenurodyta, iš kur paimti tokie statistiniai duomenys.

Antra, vėliau publikacijoje rašoma, kad tokią statistiką neva skelbia žiniasklaida, tačiau nuorodoje įdėtas 2020 m. spalio mėn. CNN straipsnis, kuriame teigiama priešinga informacija – kad nuo naujojo koronaviruso mirštama triskart dažniau nei nuo gripo ir plaučių uždegimo.

Trečia, kaip skelbia naujausi publikacijoje minimos Jungtinės Karalystės Nacionalinio statistikos biuro (ONS) savaitiniai duomenys, rodo, kad pastarąją savaitę Jungtinėje Karalystėje nebuvo užfiksuota nei vieno naujo susirgimo gripu, o hospitalizacijų rodikliai itin žemi. Tuo tarpu, COVID-19 susirgimai auga, nors mirčių kiekis išlieka stabilus. Todėl publikacijoje išvardinti teiginiai yra melagingi.

Taigi, remiantis aukščiau dekonstruotais melagingais teiginiais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad sapereaude.lt skelbia jokiais duomenimis nepagrįstą melą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)