Rugpjūčio 25 d. Naujajame Pietų Velse paskelbtas pranešimas apie COVID-19 pavojus. Jame buvo trijų pacientų, nufilmuotų jų ligoninės lovose Konkordo ligoninėje, liudijimai. Pacientai kalbėjo apie jų simptomų sunkumą ir poveikį, kurį COVID-19 padarė jų gyvenimui.

Originalų video nufilmavo kvėpavimo takų gydytoja daktarė Lucy Morgan, manydama, kad tai padės parodyti visuomenei, kaip iš tikrųjų atrodo naujojo koronaviruso sukelta liga. Šią medžiagą pasiėmė visi pagrindiniai Australijos naujienų portalai. Pacientai video siužete buvo Ramona El-Nachar, Fawaz Dandan ir Osama Ahmad.

Beveik iš karto po to prieš pandemijos ribojimus nusiteikę aktyvistai išreiškė abejones, kad istorijos yra tikros. Prie sumaišties prisidėjo ir tai, kad kai kurie portalai ir laikraščiai paminėdavo ne pilnus pacientų vardus ir pavardes, o tik vardus.

Sąmokslo teorijų skleidėjai greitai surado į pacientus panašių aktorių ir komikų nuotraukas ir ėmė tikinti, kad tai – tie patys asmenys. Pavyzdžiui, kad komikas Mitchas Garlingas yra Osama Ahmad, o modelis, vardu Ramona Rose Khoury, vaidina Ramoną El-Nachar (apie kurią ir kalbama laisvaslaikrastis.lt publikacijoje).

Buvo pradėti kurti „Instagram“, „Facebook“ ir „TikTok“ įrašai, kurie aktyviai platino šią sąmokslo teoriją. Į ją sureagavo ir istorijoje minimas komikas M. Garlingas, kuris tokią informaciją viešai paneigė. Taip pat, atidžiau pažiūrėjus į lyginamas R. El-Nachar ir R. R. Khoury galima suprasti, kad jos – akivaizdžiai skirtingi žmonės. R. El-Nachar yra nei modelis, nei aktorė. Ji – dviejų vaikų mama, dirbanti vaistininke.

Dar vėliau ligoninės, kurioje gydytoja dirba ir vaizdo siužetą nufilmavusi L. Morgan, atstovai viešai pranešė, kad gydytoja dėl tokių sąmokslo teorijų dabar labai išgyvena, nes, priešingai nei tie, kurie skleidžia tokias teorijas, ji kasdien kovoja už COVID-19 pacientų gyvybes, rizikuodama savo gyvybe ir sveikata.

Taigi, remiantis aukščiau aprašytu istorijos paaiškinimu, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad laisvaslaikrastis.lt ir vėl skelbia nepatvirtintas melagienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)