Portalas paranormal.lt paskelbė, jog „po ilgų neigimo metų Europos vaistų agentūra patvirtino, kad „Novavax“ injekcija sukelia širdies uždegimą“, o portalas laisvaslaikrastis.lt pranešė, jog „Europos vaistų agentūra pagaliau pripažino, kad COVID „vakcinos“ sukelia miokarditą (mirtį)“. Būtent šie teiginiai yra melas.

Tiesa ta, kad Europos vaistų agentūra (EVA) šių metų rugpjūčio 3 dieną paskelbė padariusi išvadą, jog po vakcinacijos „Nuvaxovid“ vakcina, kurią gamina „Novavax“, gali pasireikšti miokarditas ir perikarditas. Anot EVA, ši išvada pagrįsta nedideliu užregistruotų atvejų skaičiumi, todėl rekomenduoja įtraukti miokarditą ir perikarditą kaip naują „Novaxovid“ vakcinos šalutinį poveikį.

Anot kompanijos „Novavax“, miokarditas pasireiškė tik keliems „Novavax“ klinikinio tyrimo dalyviams, kurie visi buvo vyrai. EVA taip pat patvirtino, jog nuo pernai gruodžio 21 dienos, kai Europos sąjungoje buvo leista skiepyti šia vakcina, iki šių metų gegužės 31-osios Europos Sąjungoje buvo pranešta apie penkis miokardito ar perikardito atvejus, kurie pasireiškė „Nuvaxovid“ paskiepytiems žmonėms. Iš viso per šį laiką šia vakcina buvo paskiepyta daugiau nei 200 tūkst. žmonių.

„Novavax“ tvirtinimu, „nėra pakankamai įrodymų, kad būtų galima nustatyti priežastinį ryšį“ tarp vakcinos ir širdies būklės, nors klinikiniuose tyrimuose dalyvavo 50 tūkst. žmonių. Tačiau kompanija patvirtino, kad ji ir toliau stebės visus nepageidaujamus reiškinius, įskaitant miokarditą ir perikarditą.

Be to, pabrėžiama, kad vakcinacijos nauda yra didesnė už širdies uždegimo išsivystymo riziką, o susirgus COVID-19 liga miokarditas ar perikarditas išsivysto gerokai dažniau nei po vakcinacijos.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) leidimą skiepyti „Novavax“ pagaminta vakcina suteikė tik šiemet liepą. FDA teigimu, miokarditas (širdies raumens uždegimas) ir perikarditas (širdiplėvės uždegimas) pasireiškė kai kuriems žmonėms, kurie buvo paskiepyti. Daugumai šių žmonių simptomai prasidėjo per 10 dienų po vakcinacijos. FDA nurodo, jog tikimybė, kad po vakcinacijos šiais skiepais žmogus susirgs miokarditu ar perikarditu yra labai maža.

Australijoje „Novavax“ pagaminta vakcina leidžiama skiepyti nuo šių metų vasario, nurodoma, kad iki liepos 24 d. Australijoje buvo suleista apie 189 200 šios vakcinos dozių. Australijoje iki liepos 24 dienos buvo užregistruoti trys miokardito atvejai ir 21 perikardito atvejis, kurie apsireiškė po skiepijimo „Nuvaxovid“ vakcina. Todėl perikarditas Australijoje buvo įtrauktas į šios vakcinos nepageidaujamų reiškinių sąrašą.

Išvados

Teiginiai, kad „po ilgų neigimo metų Europos vaistų patvirtino, kad „Novavax“ injekcija sukelia širdies uždegimą“ bei „Europos vaistų agentūra pagaliau pripažino, kad COVID „vakcinos“ sukelia miokarditą (mirtį)“ yra melas. Europoje „Novavax“ pagaminta vakcina leista skiepyti nuo pernai gruodžio 21 dienos, todėl dar nepraėjo nė metai, todėl „ilgų neigimo metų“ nėra. Tiesa ta, jog nustatyta, jog itin retais atvejais po „Nuvaxovid“ vakcinos žmogus gali susirgti miokarditu ar perikarditu, tai įtraukta į nepageidaujamų reiškinių sąrašą, tačiau priežastinis ryšis tarp šios vakcinos ir šių ligų nėra įrodytas. Todėl teiginys, kad šios vakcinos sukelia širdies uždegimą, miokarditą ar mirtį taip pat yra melas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją