Teiginiai

Mokslininkai įspėja, kad dėl kiaušinių tūkstančiams žmonių „staiga“ susidaro kraujo krešuliai. Mokslininkai įspėja visuomenę, kad kiaušinių vartojimas gali sukelti kraujo krešulių susidarymą, insultą ir infarktą. Tokie teiginiai platinami Lietuvos ir užsienio portaluose (čia ir čia).

Verdiktas

Tokie teiginiai yra melas. Nors kiaušiniuose ir yra maistinės medžiagos cholino, kuri, kaip parodė tyrimai, gali turėti įtakos kraujo krešėjimui, tačiau mokslininkų atlikti tyrimai neparodė tiesioginio ryšio tarp kiaušinių vartojimo ir staigaus kraujo krešulių susidarymo.

Melo detektoriaus komentaras

Portaluose, kuriuose skelbiama melaginga informacija apie dėl kiaušinių neva susidarančius kraujo krešulius, remiamasi Klivlando klinikoje atliktu tyrimu.

Jį mokslininkai dr. Stanley L. Hazenas ir dr. Wilsonas Tangas atliko dar 2017 metais ir, kaip patys patvirtino „Reuters“, nerado tiesioginio ryšio tarp kiaušinių vartojimo ir kraujo krešėjimo.

Šis tyrimas 2017 metais buvo paskelbtas ir Amerikos širdies asociacijos žurnale „Circulation“, o jo tikslas buvo įrodyti, kad vartojant per daug papildomo cholino, gali padidėti kraujo krešulių rizika.

Cholinas yra maistinė medžiaga, randama įvairiuose maisto produktuose, įskaitant mėsą, kiaušinius ir pieną.

Tyrimo metu nustatyta, kad papildomas cholino vartojimas, o ne kiekis, gaunamas su maistu, padidino TMAO arba trimetilamino N-oksido lygį. TMAO yra metabolitas, kurį gamina žarnyno bakterijos, ir įrodyta, kad padidėjęs TMAO kiekis padidina širdies priepuolio, insulto ir mirties riziką. Cholinas gali sąveikauti su žarnyno bakterijomis, gamindamas TMAO.

„2017 m. atliktas tyrimas parodė, kad papildomas cholino vartojimas padidino TMAO lygį, o tai skatino padidėjusį trombocitų reagavimą. Tačiau tyrimai neparodė tiesioginio ryšio tarp kiaušinių vartojimo ir staigaus kraujo krešulių susidarymo“, – bendrame pranešime „Reuters“ faktų tikrintojų komandai sakė tyrimo autoriai dr. S. L. Hazenas ir dr. W. Tangas.

2021 metais tie patys mokslininkai atliko dar vieną klinikinį tyrimą, kurio metu nustatyta, kad maisto papildai su cholinu, bet ne kiaušiniai, padidino TMAO lygį. Šis tyrimas buvo paskelbtas žurnale „The American Journal of Medicine“.

Šio tyrimo išvadose nurodoma, kad „nepaisant didelio cholino kiekio kiaušinių tryniuose, sveikiems dalyviams, kasdien valgiusiems po 4 kiaušinius, nenustatytas reikšmingas TMAO ar trombocitų reaktyvumo padidėjimas. Tačiau cholino papildai padidino ir TMAO, ir trombocitų reaktyvumą, parodydami, kad su maistu gaunamo cholino forma ir šaltinis skirtingai prisideda prie sisteminio TMAO lygio ir trombocitų reagavimo“.

Todėl dr. S. L. Hazenas patarė, jog reikėtų vengti maisto papildų su cholinu, nebent jų paskyrė gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją