SAM nuotraukose su COVID-19 pacientais – manekenai.

Socialiniuose tinkluose, ypatingai melagienas apie COVID-19 skleidžiančiose grupėse, plinta teiginys esą SAM išplatintose nuotraukose lovose guli ne žmonės, o manekenai. Tokie teiginiai susilaukia daug pasidalinimų, taip pat – komentarų oficialioje SAM feisbuko paskyroje.

Ministerija kaltinama bandymu apgauti žmones ir suklastoti informaciją apie tikrąją pandemijos padėtį Lietuvos ligoninėse.

Melaginga žinutė

Melas

Šį melą yra gana lengva paneigti, mat, padidinus nuotrauką, akivaizdžiai matosi, kad joje – ant pilvo paguldytas vyras.

Sunkesnėmis COVID-19 susirgę pacientai, kuriems reikia deguonies, guldomi ant pilvo, nes tai padeda orui pasiekti didesnę plaučių dalį. Tačiau tai daroma tik pacientams, kurių deguonis kraujyje smarkiai nukritęs.

Specialistų teigimu, gulint ant nugaros, kūno svoriu užspaudžiamos tam tikros plaučių dalys, todėl, kai žmogus sunkiai kvėpuoja, tai dar labai apsunkina jo būklę. O, gulint ant pilvo, priešingai – kai kurios užspaustos plaučių dalys „atsidaro“.

Pacientai ant pilvo laikomi iki 16 val. per parą – tuomet atverčiami ant nugaros tam, kad gydytojai galėtų lengviau apžiūrėti ir priskirti reikalingą gydymą bei procedūras.

Pacientų, kuriems reikia papildomo deguonies, guldymas ant pilvo nėra naujiena. Prieš septynerius metus prancūzų mokslininkai ir medikai nustatė, kad tokioje pozoje žymiai padidėja paciento šansai išgyventi. Rezultatai buvo publikuoti žurnale „New England Journal of Medicine“.

Tai aiškiai įvardinta COVID-19 rekomendacijose, o dar pandemijos pradžioje, to buvo apmokyti ir su viruso pacientais dirbantys medikai.

Remiantis tuo, galima drąsiai teigti, jog teiginiai apie nuotraukoje matomą manekeną yra nepagrįsti. Tai kiekvienas galite pasitikrinti padidinę nuotrauką.

  • Šaltiniai
  • Prone Positioning in Severe Acute Respiratory Distress Syndrome; nejm.org
  • 'Such a simple thing to do': Why positioning Covid-19 patients on their stomachs can save lives; edition.cnn.com
  • Reanimatologai, persikvalifikavę kovai su COVID-19, išlaikė sunkų išbandymą; rsl.lrv.lt