Originaliai žinutė, kurioje skelbiama apie apverktiną Izraelio gyventojų padėtį pasirodė kovo 13 d. slovakų kalba, tačiau ja netruko pasidalinti ir prieš skiepus nusiteikę lietuviai. Originali žinutė sulaukė didelio dėmesio – ja pasidalino daugiau nei 34 tūkst. žmonių.

Klaidinanti žinutė

Žinutėje skelbiama, kad nors šalyje paskiepyta beveik 60 proc. visos populiacijos, Izraelyje naujų užsikrėtimų COVID-19 ir mirčių dėl viruso skaičius auga, šaliai gresia penktasis karantinas. „Jie patikrino, ar vyresniems žmonėms po skiepijimo susidarė antikūniai, tačiau jie nesusidarė, taigi, vakcina buvo neefektyvi, bet turėjo didžiulių šalutinių poveikių“, – rašoma klaidinančioje žinutėje.

Ši informacija – neteisinga. Nors Izraelyje iš tiesų pavyko paskiepyti didžiulį kiekį žmonių ir kovo mėnesio viduryje jau buvo skelbiama, kad šioje šalyje bent vieną vakcinos dozę gavo maždaug 60 proc. visos populiacijos, skirtingai nei teigiama žinutėje, sergančiųjų COVID-19 ir mirusių dėl šios ligos skaičius nekilo, o, atvirkščiai, krito, kaip ir galima tikėtis pasiekus tokių vakcinacijos rezultatų.

Izraelyje žmonės pradėti vakcinuoti dar praeitų metų gruodžio 19 dieną. Kurį laiką dar augęs naujų atvejų skaičius šalyje maždaug nuo sausio mėnesio vidurio, pasiekęs piką, ėmė mažėti ir šiuo metu tesiekia vidutiniškai 115 naujų atvejų per dieną. Tai prilyginama maždaug 1 proc. per piką sausio mėn. 16 dieną pasiektam naujų atvejų skaičiui.

Be to, šalyje drastiškai sumažėjo ir kasdienių mirčių nuo COVID-19 skaičius. Jei piko metu kai kuriomis dienomis kasdien mirštančių skaičius viršijo perkopdavo 90, tai pastarosiomis dienomis kasdien užfiksuojamas tik vienas kitas mirties atvejis. Šio teksto rašymo dieną, balandžio 30 d., šalyje nebuvo užfiksuotos nė vienos mirties nuo COVID-19.

Dalis užsienio žiniasklaidos priemonių jau pasidžiaugė, kad paskiepijus 60 proc. visos populiacijos Izraelyje sužibo viltis pasiekti bandos imunitetą.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad socialiniuose tinkluose pažertos baimės, esą Izraelio vakcinacijos kampanija buvo nesėkminga ir neefektyvi, o naujų atvejų ir mirčių skaičius ne tik nesumažėjo, bet ir išaugo, buvo nepagrįstos. Iš tiesų, po vakcinacijos praėjus maždaug mėnesiui naujų atvejų ir mirčių kreivės šalyje ėmė sparčiai leistis ir šiuo metu daugiau nei 9 milijonus gyventojų turinčioje šalyje kasdien vidutiniškai užfiksuojama vos 115 naujų COVID-19 atvejų kasdien, o mirčių skaičius neperkopia dešimties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)