Socialiniame tinkle „Facebook“ viena lietuvė pasidalino melagingu teiginiu. „Skiepyti žmonės serga „COV!D“. Tie, kurie nėra skiepyti, lieka sveiki. Dėl šios priežasties kai kurios parduotuvės ir kirpyklos salose Palm Byče, Floridoje, neleidžia paskiepytiems žmonėms lankytis pas save“, – teigia moteris. Kartu su šiais žodžiais ji pasidalino ir JAV žinių reportažo įrašu. Svarbiausia, kad žinių reportaže sakomi teiginiai paneigia pačios moters pridėtą melagingą tekstą.

Melas


Moteris savo įraše teigia, kad skiepyti žmonės serga COVID-19, o tie, kurie nepasiskiepijo, neva tai lieka sveiki. Tai yra melas.

Melaginga informacija

COVID-19 gali susirgti tiek pasiskepijęs asmuo, tiek nepasiskiepijęs. Tačiau yra didelis skirtumas tarp tų, kurie yra vakcinuoti, ir tų, kurie nėra pasikiepiję. Jei asmuo yra pasiskiepijęs, rizika susirgti COVID-19 smarkiai sumažėja ir taip pat išauga tikimybė, kad jei jau žmogus susirgs, jis COVID-19 sirgs lengva forma. Priešingai – jei asmuo yra nepasiskiepijęs, jo rizika užsikrėsti COVID-19 yra daug didesnė, kaip ir rizika, kad užsikrėtęs – sirgs sunkiai.

Net žinių reportažo įraše, kuriuo pasidalino moteris, teigiama, kad Palm Byče vienos kirpyklos savininkė atsisako priimti skiepytus klientus, mat, anot jos, nėra aišku, kokį poveikį žmonių sveikatai turi skiepai. Tad žinių reportaže net nėra teigiama, kad neskiepyti asmenys neserga COVID-19. Taip pat tame pačiame žinių reportaže yra paaiškinama, kad kirpyklos savininkės teiginiai buvo patikrinti nepriklausomų faktų tikrintojų. Paaiškėjo, kad kirpyklos savininkės teiginiai yra melas.

Remiantis šiais faktais, galima teigti, kad lietuvės įrašas – melagingas.

Šaltiniai:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/keythingstoknow.html

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)