Teiginiai


Įraše teigiama, kad rekordiškai didelio gimstamumo nuosmukio Austrijoje priežastis gali būti spermos kokybės pablogėjimas po COVID-19 skiepo. Cituojamas Izraelio mokslininkų tyrimas, ir teigiama, kad „po vakcinacijos spermatozoidų koncentracija gerokai sumažėjo 15 %, palyginti su pradiniu lygiu prieš vakcinaciją“. Taip pat, „kad moterims po vakcinacijos neprasideda mėnesinės“ (archyvuotą straipsnį galite rasti ČIA).

Verdiktas


Kol kas nėra įrodymų, kad COVID-19 skiepai neigiamai veikia spermos kokybę, o Izraelio mokslininkų studija sapereaude.lt publikacija pateikiama neteisingai – duomenys parodė, kad po vakcinacijos 15 proc. sumažėjo spermatozoidų kiekis, tačiau tai – laikinas efektas, ir nėra jokių įrodymų apie bendrą spermos kokybės pablogėjimą. Tiesa, kad po vakcinacijos daliai moterų pasireiškia menstruacinio ciklo pokyčiai, tačiau jie nereiškia vaisingumo sutrikimo, ir, priešingai nei teigiama publikacijoje, moterys praneša ne apie dingusias mėnesines, o apie menstruacijas, kurios yra gausesnės nei įprastai.

Melo detektoriaus komentaras


Publikacijos centre yra Izraelio mokslininkų tyrimas „The impact of COVID-19 vaccine on sperm quality“ [žr. Šaltiniuose]. Jo metu tirti tik 37 savanoriai. Nustatyta, kad po vakcinacijos „Pfizer“ vakcina spermatozoidų kiekis sumažėjo 15 proc., tačiau laikinai – 145 dienoms.

Mokslininkai tai sieja ne su vakcina, o su pakilusia temperatūra, kuri pasireiškia kaip nepageidaujamas poveikis po vakcinacijos (ne tik COVID-19 skiepais). Aaukšta temperatūra veikia spermatozoidų kiekį. Tačiau, tyrimo autorių teigimu, nors spermatozoidų kiekis šiek tiek sumažėjo, spermos kokybė nebuvo pablogėjusi. Nebuvo jokių pažeidimo ženklų nei vienoje tyrimo stadijoje.

Kaip „Reuters“ teigė tyrimo vadovas Dr. Itai Gat, spermos tūris nepakito, ir nepadaugėjo pažeistų spermatozoidų. „Spermos judrumas ir morfologija buvo stabilūs“, – teigė jis. Be to, jis pabrėžė, kad daugėja įrodymų, jog COVID-19 infekcija, ypatingai „ilgasis COVID-19“, gali padaryti ilgalaikės žalos vyro sėklidėse, ir taip tiesiogiai neigiamai veikti jo vaisingumą.

Taigi sapereaude.lt publikacijos teiginiai ir bandymas susieti krentantį Austrijos gimstamumą su COVID-19 vakcinomis, ypač kai tokius teiginius neigia pats cituojamo tyrimo vadovas, yra melagingas.

Įraše kalbama ir apie moterų vaisingumo sutrikimus, kurios neva sukelia COVID-19 skiepai. Tiesa, kad dalis moterų po COVID-19 vakcinacijos skundžiasi menstruacijų ciklo sutrikimais. Vienos apklausos metu iš 16 tūkst. respondenčių, net 42 proc. pranešė apie gausesnį kraujavimą nei įprastai. Nors sapereaude.lt įraše teigiama, kad moterims dingsta mėnesinės.

Klinikiniai tyrimai rodo, kad COVID-19 vakcinos yra saugios ir efektyvios, ir, nors ciklo pakitimai galimai ir yra vienas iš nepageidaujamų vakcinos poveikių, jis yra laikinas ir neturi įtakos moters vaisingumui. Todėl ir šis sapereaude.lt publikacijoje minimas teiginys yra melagingas.

Publikacijoje minimas ginekologas Christian Fiala, kuris ir ragina nutraukti vakcinaciją. Tačiau jis nėra atlikęs nei vieno tyrimo, kuris įrodytų COVID-19 skiepų poveikį moters vaisingumui. Pagrindinė jo sritis – prieš abortus nukreiptos kampanijos, su tuo susiję ir paskutiniai jo tyrimai/analizės duomenų bazėje researchgate.net. Jis taip pat yra marginalios partijos „Menschen-Freiheit-Grundrechte“ pirmininko pavaduotojas, o partija gerai žinomi sąmokslo teorijų skleidėjai. Todėl jo įrodymais nepagrįstus ir galimai šališkus pasisakymus reikėtų vertinti itin kritiškai.

Tinklaraštis tkp.at, pagal kurio publikaciją padarytas sapereaude.lt vertimas, nuolat patenka į „Melo detektoriaus“ faktų tikrintojų dėmesį – pavyzdžiui, ČIA, ČIA.

Gimstamumo rodikliai mažėja visame pasaulyje – ir tai nėra naujiena – tokia tendencija pastebima jau pastaruosius 70 metų. Ekspertų teigimu, taip vyksta dėl moterų įgalinimo švietime ir profesinėje veikloje, mažesnis vaikų mirtingumas ir didėjančios vaiko išlaikymo išlaidos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją