Teiginiai

„Jagelavičiūtė nuo ko mirė: plaučių uždegimas ir trombas. Tai yra pati banaliausia mirtis nuo vakcinos – visiems aišku. <...> Prognozė, kad kitais metais (2023-iaisiais – Red.) tokių bus tūkstančiai vakcinos aukų“ – vaizdo įraše, kuris patalpintas portale laisvaslaikrastis.lt, dėsto leidinio redaktorius Aurimas Diržius (čia nuo 12 min.).

Verdiktas

Tiek teiginys, jog stilistės ir nuomonės formuotojos mirtis Agnės Jagelavičiūtės mirtis yra susijusi su vakcinomis nuo COVID-19, tiek tai, jog esą šiais metais nuo jų mirs tūkstančiai žmonių yra melas.

Melo detektoriaus komentaras

Melo detektorius jau rašė, kad prieš skiepus nusiteikę asmenys dėl A. Jagelavičiūtės mirties puolė kaltinti COVID-19 vakcinas. Tačiau velionės draugai ir artimieji žiniasklaidai atvirai teigė, kad A. Jagelavičiūtė buvo paguldyta į ligoninę dėl plaučių uždegimo, o mirė kilus komplikacijoms dėl sepsio.

Nors ir A. Diržius savo vaizdo įraše pabrėžė, kad šiais laikais niekas nuo plaučių uždegimo nemiršta, iš tikrųjų pneumonija vis dar laikoma viena pagrindinių mirties priežasčių, be to, kaip skelbiama JAV „Nacionalinio sveikatos instituto“ kasmėnesiniame naujienlaiškyje, būtent pneumonija dažniausiai sukelia sepsį. Mirčių, kurias sukelia plaučių uždegimas, kasmet pasitaiko ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, 2021 m. tarp darbingo amžiaus (16–64 m.) gyventojų šalyje dėl šios ligos mirė 140 vyrų, taip plaučių uždegimas atsidūrė dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių dešimtuke.

Teiginiai, kad dėl COVID-19 vakcinų susidaro trombai ir dėl jų mirs tūkstančiai žmonių taip pat yra melas.

Pernai rugsėjį buvo paskelbtas išsamus mokslininkų tyrimas iš penkių Europos šalių ir JAV. Mokslininkai tyrė, kaip trombozės rizika susijusi su skirtingomis vakcinomis nuo COVID-19.

Tyrėjai nustatė, kad trombozė tarp paskiepytųjų buvo itin reta ir nerasta jokio statistiškai reikšmingo rizikos padidėjimo naudojant nė vieną adenoviruso pagrindu pagamintą vakciną, palyginti su bet kuria mRNR vakcina.

Pavyzdžiui, JAV trombozių su trombocitopenijos sindromu dažnis buvo 3,83 atvejai 1 milijonui „Jansen“ vakcinos dozių ir 0,00855 atvejai 1 milijonui mRNR pagrįstų COVID-19 vakcinų dozių.
Lietuvoje nuo 2020 metų pabaigos iki dabar visiškai paskiepyta yra apie 1 mln. gyventojų, sunaudota beveik 2 mln. COVID-19 vakcinos dozių, tačiau neužfiksuota nė viena mirtis, kurios priežastimi būtų skiepai nuo koronaviruso.

Tuo metu JAV nuo vakcinacijos pradžios iki šių metų sausio 4 d. buvo sušvirkšta daugiau nei 665 milijonai COVID-19 vakcinų dozių. Per tą laiką gauti 18 533 preliminarūs pranešimai apie mirtį (0,0028 %) tarp žmonių, kurie buvo paskiepyti, tačiau atlikus išsamius tyrimus, priežastinis ryšis nustatytas tiks devyniais atvejais.

Skelbiamos melagingos prognozės, kad nuo COVID-19 vakcinos mirs tūkstančiai žmonių, nėra naujiena. 2021 metų pavasarį socialiniuose tinkluose buvo plačiai paskleista žinutė, priskirta prancūzų virusologui, Nobelio premijos laureatui Lucui Montagnier. Joje buvo skelbiama, kad šis mokslininkas teigė, visi paskiepyti žmonės „mirs per dvejus metus“, kad nėra galimybių išgyventi.

Tačiau faktų tikrintojai nustatė, kad teiginys apie žmonių mirtį L. Montagier buvo priskirtas neteisingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją