Teiginiai

Teiginys, jog ekspertai skelbia, kad nuo „kovid“ vakcinų išleidimo kai kurių rūšių vėžio atvejų padaugėjo 1000 proc. pasirodė lietuviškame portale paranormal.lt. Straipsnis parengtas remiantis internetinės televizijos Brighteon.TV laida, kurioje kalbinamas alternatyviosios medicinos šalininkas ir propaguotojas Jonathanas Landsmanas. Jis laidoje ir tvirtino, kad COVID-19 skiepai sukelia vėžį, jo atsinaujinimą, o daugybę tokių atvejų esą patvirtina jo iš gyventojų gaunami elektroniniai laiškai.

Tačiau šis „ekspertas“, kuris, beje, anksčiau tvirtino, jog COVID-19 vakcinos sukelia kepenų pažeidimus, nepateikė jokios oficialios statistikos, kuria remiantis galima teigti, jog dėl COVID-19 vakcinos naudojimo kai kurių vėžio atvejų padaugėjo 1000 proc.

Verdiktas

Teiginiai, jog COVID-19 vakcinos sukelia vėžį, kad dėl šių skiepų naudojimo kai kurių vėžio atvejų padaugėjo 1000 proc. yra melas. Įvairiais tyrimais įrodyta, jog COVID-19 vakcinos nesukelia vėžio, o įvairios žiniasklaidos priemonės, kurios tikrina faktus, paskelbė, jog visi pranešimai apie dėl COVID-19 vakcinų išaugusius vėžio atvejus yra melagingi, tai patvirtina ir statistikos duomenys.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinėje erdvėje įvairūs pranešimai, jog COVID-19 vakcinos sukelia vėžį, kad esą dėl jų naudojimo onkologinių susirgimo skaičius smarkiai išaugo skelbiami kone nuo skiepų naudojimo pradžios 2020 metų pabaigoje.

Tačiau visi tokie pranešimai buvo paneigti. „Nėra duomenų, leidžiančių manyti, kad vakcinos nuo COVID-19 paskatintų vėžio pasikartojimą, – teigė daktaras Stevenas Pergamas, JAV Nacionalinio visuotinio vėžio tinklo komiteto, kuris parengė rekomendacijas dėl COVID-19 skiepijimo vėžiu sergantiems pacientams, vienas iš vadovų.

Tačiau jis akcentavo, jog vėžys yra dažna liga, o šimtai milijonų žmonių buvo paskiepyti nuo COVID-19, todėl tikėtina, kai kuriems žmonėms vėžys atsinaujins maždaug tuo metu, kai jie bus paskiepyti. Bet tai nereiškia, kad vakcina sukėlė vėžį.

Amerikos vėžio draugija apskaičiavo, kad 2022 m. JAV bus 1,9 mln. naujų vėžio atvejų ir 609 360 mirčių. 2021 metais visuomenė taip pat įvertino 1,9 mln. naujų atvejų, o mirčių – 608 570. Kitaip tariant, nėra jokių statistinių duomenų, įrodančių, jog vėžio atvejų smarkiai išaugo.

„Vėžio dažnis yra panašus į tai, kas buvo tradiciškai“, – žiniasklaidai sakė Clive Svendsenas, Cedars-Sinai medicinos centro Regeneracinės medicinos instituto Valdytojų tarybos vykdomasis direktorius.

Tiesa, medikai ir Amerikos vėžio draugija pripažįsta, jog galima tikėtis, kad dėl COVID-19 pandemijos, kai medicinos paslaugų teikimas buvo ribojamas, ilgainiui padidins mirtingumą nuo vėžio dėl „pavėluotų diagnozių; galimai gydymo pertraukos ar pakeitimų; galimybės, jog kai kurie suaugusieji atsisakys ankstesnės prevencinės priežiūros“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją