Šią melagieną platina internetinis portalas paranormal.lt. Birželio 15 dieną pasirodžiusiame tekste teigiama, kad „nukleorūgščių vakcinose naudojamas genų ginklas, kuris užkemša jūsų kraują“.

Tekste ne tik gąsdinama netikra informacija, kad neva vakcinos pavojingos, bet ir aiškinama, kad jei žmonės nesiskiepys, tuomet: „jūsų "Covid" leidimai, pasai ir SIM kortelės bus sustabdyti, kol tai padarysite“. Taip pat aiškinama, kad pandemija ir vakcinacija tėra planas sumažinti žmonijos populiacijos skaičių: „Štai kodėl jie kuria tiek daug vakcinų, nes kuo daugiau jų gaunate, tuo blogiau kreša kraujas. Viskas dėl gyventojų skaičiaus mažinimo, priverstinių abortų ir nevaisingumo“.

Visa tai – melas.

Melas


Tai ne pirma melagiena, kuri bando įrodyti, kad egzistuoja kažkoks planas sumažinti gyventojų populiaciją, pasinaudojus vakcinomis. Tačiau ši sąmokslo teorija tėra melagiena. Panašūs teiginiai jau ne kartą paneigti.

Kaip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), siekiant užtikrinti COVID-19 vakcinų saugumą, taikomi griežti apribojimai. Prieš PSO ir nacionalinėms agentūroms patvirtinant COVID-19 vakcinas, su vakcinomis atliekami nuodugnūs klinikiniai bandymai, siekiant įrodyti, kad jos atitinka tarptautinius saugos ir efektyvumo standartus. Kaip ir visų kitų vakcinų atveju, PSO ir reguliavimo institucijos nuolat stebi COVID-19 vakcinų naudojimą, siekdamos patvirtinti, kad jos ir toliau yra saugios visiems jas gaunantiesiems.

Šiuo metu žinome, kad „AstraZeneca“ sukurta vakcina turi labai retą šalutinį poveikį. Kaip sakė EVA Komunikacijos departamento vadovė Marie-Agnes Heine, agentūros Saugumo komitetas ištyrė retus atvejus, kuomet daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių paskiepytiems „Vaxzevria“ vakcina žmonėms susidarė kraujo krešuliai. Padaryta išvada, kad neįprasti kraujo krešuliai gali būti laikomi galimu labai retu „Vaxzevria“ vakcinos šalutiniu poveikiu, kurį reikėtų nurodyti.

Tiek Pasaulio sveikatos organizacija, tiek Europos vaistų agentūra teigė, kad tolesnis tyrimas yra būtinas. „Viena hipotezė yra ta, kad mRNR vakcinos (Pfizer, Moderna) ir tos, kurios naudoja adenovirusus (AstraZeneca, Johnson & Johnson), gali sukelti COVID smaigalio baltymų sintezę trombocituose, o tai gali sukelti autoimunines reakcijas prieš trombocitus. COVID genetinės vakcinos gali turėti tiesioginį vaidmenį skatinant autoimuninį atsaką į trombocitus, kurie gali kliniškai pasireikšti trombocitopenija, kraujavimu ir kraujo krešuliais. Kraujo krešėjimo rizika gali būti vienodai įmanoma su visomis genetinėmis COVID vakcinomis ir negali būti ribojama tik naudojant AstraZeneca/Oksfordo vakciną“, – rašė S. Čaplinskas.

Tačiau rizika patirtį šį retą šalutinį poveikį yra tokia menka, kad ir toliau ši vakcina yra naudojama ir bendrai vakcina yra laikoma saugia.

Tad teiginiai, kad neva visos vakcinos sukelia kraujo krešulius ir tai yra būdas mažinti populiaicją yra melagingas. Tai labai retas šalutinis poveikis, o ne „genų ginklas“, kaip bandoma paaiškinti sąmokslo teorijoje. Remiantis išvardyta informacija, galima teigti, kad išplatinta žinutė tėra melagiena.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/eva-pateike-isvadas-kraujo-kresuliai-yra-vaxzevria-salutinis-poveikis-bet-labai-retas.d?id=86885585
  • https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/covid-19-vakcinos-ka-turetume-apie-jas-zinoti
  • https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/profesorius-atsake-ar-yra-rysys-tarp-astrazeneca-vakcinos-ir-kraujo-kresuliu.d?id=86851953
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)