Žinutę, esą dabartinis COVID-19 gydymas sunkiems ligoniams tampa mirties bausme, paskleidė Niujorke dirbantis pediatras ir žinomas judėjimo prieš vakcinas atstovas dr. Lawrence Palevsky.

Trumpame vaizdo įraše jis sako: „Ir tu gauni teigiamą COVID-19 testo rezultatą, tu patenki į ligoninę kaip COVID-19 pacientas. Ir yra tikimybė, mes tai matėme ir apie tai girdėjome, kad tie žmonės yra nuraminami, intubuojami ir jiems skiriamas remdesiviras tam, kad COVID-19 būtų išgydytas. Ir štai šios mirtys, apie kurias nepranešama kaip apie nužudymus.“

Pediatras Lawrence Palevsky garsėja melagienų vakcinų tema skleidimu

Melagienų skleidimu garsėjantis portalas „Laisvas laikraštis“ pediatro žinutę dar papildė teiginiu, esą toks gydymas kaltas ir dėl didelio mirčių nuo COVID-19 skaičiaus Lietuvoje, kai, tuo tarpu, Lenkijoje dėl koronaviruso kaltės žmonės nemiršta – yra pagydomi ir gyvena toliau.

Remdesiviro nauda abejotina, tačiau mirčių jis nesukelia

Pediatro L. Palevsky minimas vaistas – remdesiviras – iš tiesų yra pirmas JAV Vaistų ir maisto tarnybos patvirtintas preparatas COVID-19 gydyti. Tyrinėti šį antivirusinį preparatą kaip galimą COVID-19 gydymo būdą pradėta dar 2020 m. kovo mėnesį. Gegužės 1 d. JAV Maisto ir vaistų tarnyba suteikė sąlyginį leidimą naudoti remdesivirą, o spalį vaistas gavo galutinį patvirtinimą.

Net ir patvirtinus vaisto naudojimą iki šiol nesutariama, ar remdesiviras tikrai duoda apčiuopiamą naudą, gydant COVID-19 pacientus, tačiau įrodymų, kad preparatas gali pakenkti ar net numarinti ligonius taip pat nėra, taigi, L. Palevsky teiginiai neatitinka tiesos.

Žurnale „Science“ praėjusiais metais publikuotame straipsnyje aptariami didesnės apimties moksliniai tyrimai, vykdyti, siekiant išsiaiškinti, kokią naudą iš tiesų teikia (jei teikia) remdesiviras. Paaiškėjo, kad daug žadančių rezultatų vaistui taip ir nepavyko pasiekti, o Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vykdytame tyrime pabrėžta, jog vaistas, iš esmės, neteikia didelės naudos gydant COVID-19 ligonius. Tiesa, būta ir kitų tyrimų, pavyzdžiui, vieno iš jų išvadose nurodoma, kad remdesiviras padeda sutrumpinti pacientų gydymo ligoninėje laiką nuo 15 iki 11 dienų

Portalo „Delfi“ kalbintas onkoimunologas Marius Strioga taip pat patvirtino, kad remdesiviras nėra itin efektyvus preparatas COVID-19 gydyti, mat efektyviausias jis būna tada, kai skiriamas praėjus ne daugiau nei 8 paroms nuo simptomų pradžios, tačiau neretai liga rimtai pasireiškia tik po dešimties parų, o tada vaistas praranda efektyvumą.

Remdesiviras

Klaidingos ir portale „Laisvas laikraštis“ paskelbtos išvados, esą Lenkijoje niekas nemiršta nuo COVID-19, skirtingai nei Lietuvoje, nes šalyse taikomi skirtingi viruso gydymo būdai.

Visų pirma, Lenkijoje taip pat užregistruojama mirčių nuo COVID-19. Straipsnio rašymo metu, spalio 21 d., šioje šalyje tiesiogiai dėl viruso kaltės mirė 14 žmonių, dar 32 mirė dėl gretutinių ligų, sirgdami COVID-19. Spalio 20 d. mirčių nuo COVID-19 skaičius siekė 21, dar 54 žmonės mirė turėdami COVID-19 infekciją. Taigi, nors skaičiai šaliai, kurioje gyvena daugiau nei 38 mln. gyventojų tai – nedideli skaičiai, mirčių vis viena pasitaiko.

Visų antra, remdesiviro naudojimas COVID-19 gydyti patvirtintas visose Europos Sąjungos šalyse, todėl teiginys, esą Lenkijoje ir Lietuvoje naudojami skirtingo ligos gydymo būdai, taip pat neturi pagrindo.

Kas yra Lawrence Palevsky?

Niujorke praktikuojantis pediatras Lawrence Palevsky jau ne kartą pateko į faktų tikrintojų akiratį. Jo teiginius paneigė faktų tikrintojai Ellinika Hoaxes, Politifact ir kiti. Šis asmuo yra žinomas ne tik dėl skleidžiamų melagysčių koronaviruso tema, bet ir dėl aktyvaus pasipriešinimo vakcinoms.

Išvados

Šiuo metu COVID-19 pacientams taikomas gydymas nėra skiriamas jiems numarinti. Atvirkščiai, dedamos didelės pastangos ligoniams pagydyti. Remdesiviras, skiriamas COVID-19 ligoniams, yra patvirtintas antivirusinis vaistas. Nors tyrimų duomenys rodo, kad vaistas nepasižymi dideliu efektyvumu, yra tikimybė, kad jo naudojimas gali šiek tiek sumažinti paciento buvimo ligoninėje laiką. Pediatro L. Palevsky skleidžiama informacija, be papildomo patikrinimo, nevertėtų pasitikėti. Šis gydytojas garsėja melagienų skleidimu ir yra aktyvus judėjimo prieš skiepus atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)