Melas: procentai

„Vyriausybės duomenys rodo, kad „skiepijimasis“ nuo Wuhan koronaviruso (COVID-19) yra puikus būdas smarkiai padidinti riziką patirti insultą“, – rašoma straipsnyje. Visų pirma, klaida jau pirmame žodyje – kokie Vyriausybės duomenys? Kas, kur? Nurodytame šaltinyje aprašomi medicininiai tyrimai, kurie neturi nieko bendro su „Vyriausybės duomenimis“. Be abejonės, toks parašymas skambesį paverčia svaresniu.

Didžiausias neatitikimas čia – procentai. Antraštėje skelbiami 11 tūkst. procentų iš tiesų yra 11,36 procento. Antraštė – tegu ir nesąmoningai pamiršus kablelį, tačiau absoliučiai klaidinga.

Be konteksto: padidina insulto riziką

Straipsnyje teigiama, neva skiepai nuo koronaviruso padidina insulto tikimybę. Tai – iš konteksto ištrauktas pasakymas ir melas.

Straipsnyje, kuriuo remiantis parašyta ši melagiena, nurodoma visai kitkas. Jame aptariama tai, kad tyrimai parodė, jog skiepai nuo koronaviruso turi 11,36 proc. didesnę tikimybę sukelti insultą nei skiepai nuo gripo. Tai nereiškia, kad pasiskiepijęs tu apskritai įgyji 11,36 proc. riziką insultui ir lyginami ne skiepyti su neskiepytais, o COVID-19 ir gripo skiepai.

Šaltiniai: nepatikimi

Negana to, puslapis, iš kurio imta visa ta informacija, yra viena aršiausiai melagienas skleidžiančių svetainių. Iš tiesų oficialūs šaltiniai nurodo, kad didesnę riziką insultui sudaro pats sirgimas COVID-19, nei skiepai nuo jo.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją