Karzygys.lt pasirodė JAV gydytojos Simone Gold lietuviškai dubliuotas video, kuriame pateikiama daug melagingų ir klaidinančių faktų apie pandemiją, COVID-19, skiepus ir pan.

S. Gold yra viena iš organizacijos „America’s Frontline Doctors“ steigėjų. Ši organizacija pasisako prieš socialinės distancijos laikymąsi, izoliaciją, taip pat dažnai reklamuoja nepatvirtintus preparatus, kurie neva turėtų apsaugoti arba išgydyti nuo COVID-19.

S. Gold sausio pradžioje buvo suimta už tai, kad dalyvavo riaušėse, kurių metų buvo neteisėtai bandyta užimti JAV Kapitolijų.

Melagingas faktas: hidroksichlorokvinas ir ivermektinas gydo/apsaugo nuo COVID-19

S. Gold video tikina, kad jau atrasti vaistai nuo COVID-19, ir vienas jų – hidroksichlorokvinas. S. Gold savo kalboje ne kartą mini hidroksichlorokviną, netgi pateikdama niekur neįrodytus teiginius, kad ji žino pacientą, kuris staigiai pasveiko nuo COVID-19, nes vartojo būtent šį preparatą.

Ankstyvose pandemijos stadijose buvo manoma, kad šis preparatas gali arba apsaugoti nuo naujojo koronaviruso, arba padėti jį gydant. Įvykdyta daug tyrimų ir stebėjimų. Tačiau, iš turimų duomenų aišku, kad, iš esmės, hidroksichlorokvinas neturi jokio poveikio COVID-19.

Žurnale „The Lancet“ rašoma: „Tyrimai neparodė hidroksichlorokvino profilaktinio vartojimo ar kaip COVID-19 gydymo naudos“. Taigi S. Gold teiginiai yra melagingi ir nepagrįsti moksliniais duomenimis.

Kitas S. Gold minimas preparatas yra ivermektinas. Su jo veikimu susiję tyrimai vykdomi nuolat. Yra duomenų, kad ivermektinas gali būti naudingas gydant COVID-19, tačiau tyrimų autoriai pabrėžia, kad būtina surinkti daugiau informacijos. Todėl gydymas šiuo preparatu kol kas oficialiai nerekomenduojamas.

Melagingas faktas: dėl skiepo COVID-19 testo rezultatai bus teigiami

S. Gold savo kalboje aiškina, kad pasiskiepijusiems asmenims COVID-19 testų rezultatai bus teigiami visada. Ir taip, anot jos, pandemija niekada nesibaigs.

Tačiau dėl skiepų COVID-19 testo rezultatas tikrai nebus teigiamas. Šį teiginį prie mitų priskiria ir paaiškina JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC). Nei viena iš vartojimui registruotų vakcinų klinikiniuose tyrimuose neparodė tokio efekto. Taigi tai yra dar vienas niekuo nepagrįstas S. Gold teiginys.

Melagingas faktas: COVID-19 pavadinimas pakeistas dėl politinių priežasčių

Vaizdo siužete S. Gold pasakoja, kad pradžioje virusasas buvo pavadintas „Uhano virusu“, tačiau Kinijos valdžia tam pasipriešino, todėl uždėtas COVID-19 pavadinimas.

Virusui pavadinimą 2020 vasario mėn. užregistravo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Pavadinimo „Uhano virusas“ niekada nebuvo, nes tai prieštarauja PSO ligų pavadinimų gairėms. Pavadinimuose visada vengiama geografinių vietovių ir pan. pavadinimų – tam, kad būtų išvengta nepageidaujamų reakcijų.

Taigi šiame video pateikiami įvairūs melagingi ir klaidinantys teiginiai. Vakcinos nesukelia COVID-19 ligos, hidroksichlorokvinas ir ivermektinas jos negydo, o viruso pavadinimas niekada oficialiai nebuvo „Uhano virusas“. Dėl šių faktų karzygys.lt paviešintą video galima laikyti melagingu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)