„Va kaip žmonės kovoja dėl išlikimo ! Australija“, – tokiu komentaru papildytas spalio 19 d. lietuviškose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose pastebėtas vaizdo įrašas. Jame matyti sunerimę policijos pareigūnai ir į juos lankais nusitaikę iki pusės nuogi žmonės su tradiciniais apdarais ir aksesuarais.

Klaidinanti žinutė

Atlikus vaizdų paiešką „InVid“ įrankiu paaiškėjo, kad šis įrašas buvo nufilmuotas visai ne Australijoje. Jis nėra susijęs nei su karantino suvaržymais, nei su judėjimu prieš vakcinas (įrašu buvo dalinamasi prieš skiepus nusistačiusių asmenų paskyrose).

Įrašas nufilmuotas 2019 m. kovo mėnesį Brazilijoje, São Paulo mieste, o jo originalu pirmą kartą pasidalinta brazilo žurnalisto Nacho Lemus „Twitter“ paskyroje.


Užrašas prie pasidalinimo skelbia (aut. past. – pateikiama įrašo ispanų kalba vertimą į lietuvių kalbą): „Įtampa prie São Paulo mero biuro. Meras atsisako priimti Gvaranius. Bolsonaro valdžia iš vietinių kaimų panaikino gydytojus, vaistus ir gydymo vietas.“

Gvaraniai – tai viena gausiausių Pietų Amerikos indėnų tautų, gyvenanti daugiausia tarp Urugvajaus ir Paragvajaus upių.

2019 m. kovo mėnesį įvykęs indėnų susidūrimas su miesto valdžia nebuvo vienintelis. Dėl nepakankamos sveikatos priežiūros vietiniai žmonės protestavo ir tų pačių metų vasarą.

Išvados

Vaizdo įrašas, kuriame matomi iki pusės nuogi tradiciniais apdarais ir aksesuarais pasipuošę žmonės su lankais ir strėlėmis bei uniformomis apsirengę policijos pareigūnai buvo nufilmuotas ne Australijoje, kaip teigiama kai kuriose žinutėse socialiniuose tinkluose, o Brazilijoje. Su pandemija, skiepais, karantino suvaržymais šis įrašas nėra susijęs. Jame matomi vietiniai žmonės protestavo prieš Brazilijos valdžios ketinimus iš kaimų perkelti sveikatos priežiūros paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)