Kaip šis "visiškai naujas ir iki šiol pasauliui nežinoma virusas" galėjo patekti į šias džiungles? Gal nusičiaudėjus tas virusas skrenda ne du ir ne keturis metrus, o kokius keturis tūkstančius kilometrų? Na, tada jokie karantinai nepadės. O jeigu yra teisinga teorija, jog virusas ir jo sukeliama isteriją yra platinami sąmoningai, tuomet kaip nusikaltėliai gali apkrėsti kuo daugiau žmonių taip, kad netgi tie kas apkrėtinėja būtų įsitikinę, kad daro gerą darbą?

Atsakymas akivaizdus: vakcinavimas arba testavimas.
3min.lt, geros-figos.blogspot.com

Kilmė


Praėjusį šeštadienį verslininkas Ugnius Kiguolis savo paskyroje pasidalino žinute, pavadinta „Medicininis fašizmas“. Savo žinutėje kalbėdamas daugiausia apie karantino metu Lietuvoje įvestus apribojimus, situaciją viename iš koronaviruso židinių, Nemenčinėje, U. Kiguolis kalba ir apie neva virusus užkrėsti galinčius testus, sakydamas, kad „žiniasklaidoje sklando ne vienas straipsnis kaip patys testai, kuriais prievarta testuoja žmones yra užkrėsti tuo pačiu korona virusu. Sklando ne vienas straipsnis dėl visiško testų netikslumo, kada yra didelė "False positive" (tyrimas šiuo metu withdrawn, bet tai nereiskia, kad tai neturi kelti įtarimų) arba "false negative" tikimybė, kada jūs galite net ir sirgti, bet jums korona virusas gali buti ir nenustatytas.“

Tačiau dar viena diena anksčiau galimybė užsikrėsti nuo testų buvo svarstoma ir portaluose „3min.lt“ bei tinklaraštyje „geros-figos.blogspot.com“.

Straipsnyje pavadinimu „Nenori pasigauti Koronoviruso? Neleisk savęs testuoti!“ svarstoma, kaip virusas galėjo patekti į „kažkokiose džiunglėse“ esančią nuo žmonių atsiskyrusią gentį. Pateikiamas ir atsakymas – „vakcinavimas ir testavimas“. Straipsnyje rašoma, kad didžioji dalis testų labiausiai viruso paveiktas šalis – Iraną ir Italiją – pasiekė iš Kinijos, iš kurios pradėjo plisti užkratas.

„O dabar atkreipkite dėmesį, kaip testuoja žmones.

Mėginiui paimti, kiša lazdelę su vata į žmogaus burną arba nosį, ir iš ten ima gleivinės mėginius. Testai būna sandariai supakuoti ir juos atplėšia prieš pat testavimą. Tam, kad apkrėsti tam tikrą teritoriją nereikia, kad visi testai būtų užkrėsti. Užtenka kas šimtojo arba tūkstantojo testo ir tikslas pasiektas. Virusas pradeda savo kelią“, – rašoma tekste.

Kas melas


Teorija, kad koronavirusu galima užsikrėsti per užkrėstą testą jau buvo paneigta faktų tikrintojų. Jų kalbinti ekspertai – Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė ir Lietuvos imunologų draugijos tarybos narė Aurelija Žvirblienė ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas patvirtino, kad, nors užterštų testų gali pasitaikyti, užsikrėsti nuo jų nėra jokios galimybės.

Testui atlikti reikalingi mėginiai yra paimami steriliais pagaliukais, o tepinėlis paimamas steriliais vienkartiniais įrankiais. Be to, testas atliekamas ne toje pačioje vietoje, kurioje paimamas mėginys – jam atlikti reikalinga speciali įranga.

Kaip 15min.lt pasakojo S. Čaplinskas, užsikrėsti nuo tyrime naudojamų reagentų nėra įmanoma, be to, kadangi imant mėginį reagentų šalia žmogaus, kuriam atliekamas testas, nėra, nelieka net teorinės tokio užsikrėtimo galimybės.

Kaip tuomet koronavirusu galėjo užsikrėsti atokiose džiunglėse gyvenantis asmuo?

Susirūpinimas, kad koronavirusas gali pradėti plisti uždarose vietinių žmonių populiacijose, kur nėra lengvai pasiekiamų sveikatos paslaugų, kilo balandžio mėnesio viduryje.

Tuo metu pasaulio žiniasklaidoje imta kalbėti apie didelę grėsmę, kurią koronavirusas gali sukelti vietiniams Brazilijos Amazonės miškų gyventojams. Brazilijos sociologijos ir aplinkos instituto balandžio 23 dienos duomenimis, nuo koronaviruso jau mirė 4 izoliuotuose kaimo vietovėse gyvenantys vietiniai žmonės, šiose teritorijose taip pat patvirtinti 42 viruso atvejai.

Tačiau užkratą į Amazonės džiungles atneša ne testai, o nelegaliai į vietinių teritorijas patenkantys darbininkai.

Kai Amazonės miškuose gyvenančioje Yanomami gentyje mirė paauglys, kuriam buvo patvirtintas koronavirusas, Brazilijos sociologijos ir aplinkos institutas paaiškino, kad virusą izoliuotai genčiai, be abejonės, atnešė nelegaliai į teritoriją patenkantys kalnakasiai.

„Šiandien, be jokios abejonės, pagrindinė priežastis, dėl kurios COVID-19 plinta Yanomami genties teritorijoje yra daugiau nei 20 tūkst. nelegalių kalnakasių, patenkančių ir paliekančių teritoriją be jokios kontrolės“, – rašoma instituto tinklalapyje.

  • Šaltiniai
  • Ne, COVID-19 testai nekelia pavojaus užsikrėsti naujuoju koronavirusu; 15min.lt; 2020.04.23
  • Brazil: Indigenous fear coronavirus could 'decimate' communities; aljazeera.com; 2020.04.21
  • covid19.socioambiental.org
  • A boy from a remote Amazonian tribe has died, raising concerns about Covid-19's impact on indigenous people; edition.cnn.com; 2020.04.10