„Facebook“ socialiniame tinkle dalinamasi susirgimų kreive, kurią pasitelkus bandoma įtikinti, esą rugpjūčio mėnesį susirgimų naujuoju koronavirusu skaičius Japonijoje staiga sumenko dėl to, kad Tokijo medicinos asociacija patvirtino ivermektino naudojimą pacientams.

Ivermektinas yra veterinarinis preparatas, paprastai skiriamas arkliams nuo kirmėlių. Mažomis dozėmis šis vaistas skiriamas ir žmonėms nuo tam tikrų kirmėlių ir utėlių. „Melo detektorius“ jau rašė, kad peržiūrėjus 26 atliktus tyrimus su ivermektinu, iš kurių 5 duomenys apskritai galėjo būti suklastoti, mokslininkams nepavyko atrasti nė vieno, kuris įrodytų, jog šis vaistas iš tiesų galėtų būti naudingas gydant COVID-19 pacientus. Taigi, nors sąmokslo teorijų mėgėjai neretai ivermektiną įvardija kaip itin veiksmingą preparatą naujojo koronaviruso gydymui, mokslas sako ką kita.

Japonijoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, ivermektinas nėra patvirtintas preparatas COVID-19 gydyti. Šio vaisto pavadinimo nėra patvirtintų vaistų sąraše.

Spekuliacijos apie tai, esą Japonija patvirtino ivermektino vartojimą COVID-19 pacientams, kilo po to, kai vienos organizacijos – Tokijo medicinos asociacijos – vadovas Haruo Ozaki spaudos konferencijos metu rekomendavo naudoti ivermektiną ligonių gydimui, tačiau tiesa ta, kad ši organizacija nėra susijusi su Japonijos vyriausybe ir neturi jokių teisinių galių redaguoti rekomenduojamų preparatų sąrašus.

Taigi, ivermektinas šioje šalyje nėra rekomenduojamas preparatas COVID-19 gydyti, todėl nėra aišku ir kiek pacientų buvo juo gydomi, jei tokių apskritai buvo.

Staigaus COVID-19 atvejų sumažėjimo Japonijoje nesukėlė „stebuklingo“ vaisto atsiradimas – veikiau tam padarė įtaką priemonių rinkinys. Pirmiausia, Japonijai pavyko pasiekti itin aukštą vakcinuotos populiacijos rodiklį – šioje šalyje pilną vakcinacijos kursą jau gavę 77,3 proc. visos populiacijos, antra, prie atvejų sumažėjimo galėjo prisidėti atstumų laikymasis bei kaukių dėvėjimas.

Yra ir kita teorija, apie kurią prakalbo Japonijos nacionalinio genetikos instituto profesorius Ituro Inoue. Jo teigimu, dėl tam tikrų viruso mutacijų ir fakto, kad daugiau azijiečių, nei europiečių ar afrikiečių, turi gynybinį fermentą APOBEC3A, kuris puola RNR virusus, delta viruso variantas šioje šalyje galėjo pats save susinaikinti.

Išvados

Ivermektinas Japonijoje nėra patvirtintas vaistas COVID-19 gydyti, todėl šis preparatas nesukėlė staigaus COVID-19 atvejų sumažėjimo šioje šalyje. Greičiausiai susirgimų sumažėjimą lėmė ne vienas faktorius, tai – aukštas pasiektas vakcinacijos lygis, prevencinių priemonių naudojimas ir, kai kurių mokslininkų teigimu, paties viruso pakitimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją