5G keičia deguonies savybes, dėl ko kraujas negali įsisavinti pakankamai deguonies.

Vaizdo įraše, kuris vartotojo, pasivadinusio Žemaičiu Antanu, paskyroje, išverstas į lietuvių kalbą, teigiama:

„Naujos #5G mobiliojo ryšio kartos 60 gigahercų dažnių juosta turi pranašesnes mobiliojo ryšio technines savybes, pvz. greitį, tačiau šis ryšys vis dar nėra licencijuotas. Štai kodėl vis daugiau bandymų atliekama šiuo dažniu. Jis jau naudojamas vadinamiesiems „point-to-point“ ryšiams. Tačiau būkite atsargūs: 60 GHz dažnis keičia deguonies savybes. Tiksliau tariant, kraujas nebegali įsisavinti pakankamai deguonies. Dėl to organizmas mažiau aprūpinamas deguonimi. Kai kurie ekspertai šį deguonies trūkumą įvardija kaip tikrąją priežastį to, kas vyko pirmiausia Kinijoje. Žmonės staiga krisdavo, ištikti dusulio priepolio. Taigi ekspertų teigimu, žmonės krito ne dėl koronaviruso, bet dėl radiacijos, kurią skleidžia 60 GHz mobiliojo ryšio dažnis.“

Klaidinanti žinutė

Klaidinanti informacija

Vaizdo siužete pateikiama klaidinanti informacija – ne naujiena. Ši sąmokslo teorija platinama jau kuris laikas. Daugiausiai ji paremta vieno ne taip interpretuoto mokslinio straipsnio išvadomis. Jose minima „radijo dažnio energijos sugertis deguonimi“, tačiau tai neturi nieko bendro su deguonies sugertimi žmogaus plaučiuose, o tik – su radijo dažnio elektromagnetinių bangų sugertimi.

Kaip aiškina fizikos mokslų daktaras Sergejus Orlovas, vaizdo siužete padaryta loginė klaida.

„Visų pirma, atmosferos molekulės skirtingai reaguoja į skirtingo dažnio (bangos ilgio) elektromagnetinę spinduliuotę – vieną bangos ilgį praleidžia arba nesugeria. Kitas dažnis sutampa su molekulės vidinės sandaros rezonansu, todėl molekulė tą šviesą sugeria“, – aiškina mokslininkas.

S. Orlovas priduria, kad geras pavyzdys yra ozono sluoksnis – deguonis absorbuoja ultravioletinė spinduliuotę. Dėl sugerties, deguonis gauna sugertos šviesos energiją ir vyksta cheminė reakcija, kai pasigamina ozonas.

„Na, o ozono sluoksnis svarbus gyvybei planetoje, nes sugeria mums žalinga spinduliuotę. Po to dėl tos pačios sugerties vyksta šiltnamio efektas. Tik šiltnamio efekto metu sugeriamas kitas dažnis, infraraudonoji spinduliuotė. Šiltnamio dujos sugeria Saulės spinduliuotę ir dėl šo įšyla, šildo mūsų planetą. Jei tų duju nebūtų, vidutinė temperatūra pas mus būtų apie -5C. Tų duju dėka mes galime gyventi. Panašiai ir šiuos atveju, deguonis sugeria spinduliuotę, susižadina molekulė ir oras pradeda šilti“, – teigia mokslininkas.

Tačiau, anot S. Orlovo, loginė klaida čia yra ta, kad, visų pirma, kad tų bangų dažnis turi būti apie 60GHz.

„Toks dažnis netinka komunikacijai. Jei 5G bokštelis naudotų tą bangos dažnį, telefonas gulėtų ant stalo ir „nematytų“ bokštelio. Nuostoliai siektų papildomai nuo -10 iki -16 dB kilometru. Kadangi visas deguonies sluoksnis atstume tarp telefono ir 5G bokšto būtų kaitinamas – informacijai pasiekti telefoną būtų reikalinga didelė energija (apie 50 kartų didesnė negu kitiems dažniams). Energetinės sąnaudos būtų neproporcingai didelės, ir visų pirma būtų kaitinamas išorės oras. Kaip maistas mikrobangėje. Akivaizdu, jog telekomunikacijų tikslas yra ne kaitinti orą, o perduoti informaciją. Tam kad informacija būtų perduodama, dažniai 5G ryšio standarte kaip tik yra tokie, kad oras nebūtų kaitinamas“, – paaiškina mokslininkas.

Taigi, jei dažniai būtų tie, kurie minimi vaizdo siužete, oras būtų nepermatomas. 2018 m. Europos Sąjunga nutarė naudoti 3.6 ir 26 GHz – maksimali riba yra daugiau nei dukart mažesnė už 60 GHz.

Mokslininkas pabrėžia, kad 60 GHz yra minimas literatūroje, kaip vidaus ryšio (trumpų atstumų) kandidatas. Tarkime, ateities Wi-Fi tinklams sukurti, tačiau netinka išoriniams arba 5G tinklams dėl nuostolių ore.

Tai dar kartą įrodo, kad ne visi gali perskaityti mokslinį straipsnį ir jį suprasti. Todėl ypatingai svarbu pasikonsultuoti su šios srities ekspertais. Neteisingai supratus paaiškinimus, gali gimti sąmokslo teorija, ir be reikalo gąsdinti žmones.

Remiantis fiziko išaiškinimu ir mokslinėje literatūroje pateiktais duomenimis, galima teigti, kad 5G niekaip neprisideda prie deguonies trūkumo žmogaus organizme, todėl vaizdo siužete pateiktą informaciją galima laikyti klaidinančia ir melaginga.