T. Binder sako: „Turime nustoti dalinti šias eksperimentines iRNR vakcinas, ir privalome užbaigti šitą nesąmoningą koronos naratyvą“. Vaizdo siužetu susidomėjo ir pasidalino bent keli šimtai lietuvių. Tačiau vadinti iRNR skiepus „eksperimentiniais“ yra klaidinga.

Sąmokslo teorijų skleidėjai COVID-19 vakcinas vadina eksperimentinėmis, meluodami, kad jos neva nebuvo atlikti visi reikalingi klinikiniai tyrimai. Tačiau visos dabar patvirtintos vakcinos perėjo visus reikalingus etapus, kurie užtikrina saugumą ir efektyvumą.

JAV Vaistų ir maisto administracija (The Food and Drug Administration, FDA) leidimą skubam naudojimui išduoda tada, kai vakcina praeina trijų fazių medicininius tyrimus su savanoriais ir daugybę išsamių patikrų. FDA atstovai ir toliau stebi vakcinų poveikį, registruoja nepageidaujamus efektus. Panašūs saugumo procesai vyksta ir Europos Sąjungoje (ES) – čia vakcinų vertinimą atliko Europos vaistų agentūrai (EMA), o Europos Komisija (EK) jas patvirtino naudojimui.

Kalbant apie iRNR (informacinės RNR) vakcinas, kokios yra „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinos, tokios sukurtos pirmą kartą, tačiau pati iRNR technologija mokslininkams nėra nauja – ji išsamiai buvo tyrinėjama bent 40 metų. Ir tiesa, kad jos sukurtos per rekordiškai trumpą laiką. Tai nulėmė keli faktoriai.

Visų pirma, vakcinos gamybos laikas. iRNR skiepui reikalinga genetinė viruso medžiaga yra lengvai pagaminama laboratorijoje.

Antra, paprastai naujų vaistų ir vakcinų savanorių mokslininkai ir laboratorijos ieško labai ilgai – net keletą metų. Kadangi šiuo atveju vyko pandemija, savanorių klinikiniams tyrimams atsirado labai per rekordiškai trumpą laiką.

Trečia, nuo skiepo sukūrimo laboratorijoje iki tol, kol jis jau leidžiamas žmonėms, seka ilgi biurokratiniai procesai. Šiuo atveju, jie vyko ne paeilui, o paraleliai, kas leido dar labiau sutrupinti mRNR skiepų gamybos laiką. Taigi teigti, jog tokie skiepai yra nesaugūs – klaidina.

Todėl, remiantis aukščiau išsakytu paaiškinimu, galima teigti, kad neatsakingi T. Binder teiginiai sukuria klaidingą įspūdį, kad COVID-19 vakcinos nėra saugios ir efektyvios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)