Socialiniuose tinkluose plačiai aptarinėjami protestuotojų, vykstančių į Otavą, tikslai, viešinami skaičiai, kiek sunkvežimių netrukus pasieks miestą, skiepų priešininkų grupėse pilasi palaikymą išreiškiančios žinutės. Tačiau daugumoje jų pateikiami skaičiai visiškai neatitinka ne tik miesto policijos, bet ir pačių protesto rengėjų lūkesčių.

Socialiniame tinkle „Facebook“ dalinamasi žinia apie neva Kanadoje vykstančią revoliuciją, teigiama, kad Otavos miestą apsupo 60 tūkst. sunkvežimių, kurių skaičių dar žadama didinti iki 100 tūkst. Taip pat tvirtinama, kad protestuojančius sunkvežimių vairuotojus palaiko 3 mln. žmonių.

Klaidinanti žinutė

Nors oficialūs skaičiai, kiek iš viso sunkiasvorių automobilių atkeliauja Otavos link, nėra, remiantis žiniasklaidos ir pareigūnu pranešimais, minėti skaičiai neatitinka realybės.

Tikslų skaičių, kiek sunkvežimių iš įvairių Kanados kampelių atvyksta į Otavą sudėtinga, nes vilkstinėje gausu prie akcijos sumaniusių prisidėti lengvųjų automobilių vairuotojų, tačiau miesto policijos pareigūnai ne vienoje žiniasklaidos priemonėje skelbė, kad realu, jog savaitgalį į Otavą atvažiuos 1000 – 2000 sunkvežimių. Policija, artėjant didžiulei protesto akcijai, nuolat palaiko ryšį su jos organizatoriais, ne kartą buvo užsiminta, kad organizatoriai noriai kooperuoja su pareigūnais, o tai leidžia manyti, kad skelbiami skaičiai gali atitikti realybę.

Be to, „Facebook“ žinutėse minimi skaičiai – 60 tūkst., o vėliau ir 100 tūkst. sunkvežimių – pranoksta net ir pačius optimistiškiausius protesto organizatorių lūkesčius – jie prieš sunkvežimiams pajudant link Otavos spėjo, kad akcijoje gali dalyvauti net 30 tūkst. sunkiasvorių automobilių.

Taip pat nėra aišku, kiek akcija turi palaikytojų – nustatyti jų skaičių būtų itin sudėtinga, nes kiekviename mieste, kurį kerta į protestą keliaujantys sunkvežimiai, atsiranda protestuotojus palaikančių žmonių. Tiesa, planuojama, kad prie Parlamento kalvos Otavoje, tikėtina, gali susiburti iki 10 tūkst. žmonių.

Socialiniuose tinkluose pasklidusiose žinutėse taip pat tvirtinama, esą protestuotojai nori Kanados vyriausybės atsistatydinimo, gražinti šalį į 2019 metus, iki paskelbiant pandemiją, ir iškelti baudžiamąją bylą dėl pandemijos metu skelbtų apribojimų. Net jei pavienių protestą palaikančių žmonių išsireiškimuose ir galėjo nuskambėti panašūs teiginiai, iš tiesų vargu, ar protesto organizatoriai to trokšta.

Sunkvežimių vairuotojai prie Parlamento kalvos rinksis tam, kad pareikštų savo nepritarimą šalyje įvestam reikalavimui privalomai pasiskiepyti visiems JAV sieną kertantiems sunkvežimių vairuotojams, tačiau žiniasklaida neskelbė jokių žinučių apie lūkestį nuversti esamą valdžią.

Maža to, patys protesto organizatoriai, stebėdami internete kaistančią retoriką ir dalies asmenų radikalius pareiškimus, galinčius prišaukti smurtą, patikino, kad ekstremistinių pažiūrų dalyviai akcijoje nepageidaujami – tikimasi taikaus protesto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)