Teiginiai


JAV išleista vaikams skirta knygelė apie svingerių vakarėlius (ČIA).

Verdiktas


Melas. Knygos „Mamytės ir tėvelio svingerių vakarėlis“ (angl. „Mom and Dad’s Swinger Party”) autorius – komikas iš JAV, leidžiantis humoristines knygas suaugusiems. Viena jo leidinių serija įvardyta kaip publikuoti uždraustos knygos vaikams, tačiau tai nereiškia, kad tai – vaikiškos knygos. Gausiai iliustruotose leidiniuose pasitelkus juodąjį humorą analizuojami įvairūs suaugusiųjų gyvenimo aspektai.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose pasidalinta daugiau nei minutės trukmės vaizdo įrašu, kuriame nufilmuota vartoma, iš pirmo žvilgsnio, vaikiška knygelė pavadinimu „Mamytės ir tėvelio svingerių vakarėlis“ (angl. „Mom and Dad’s Swinger Party”). Knygelėje iš vaiko perspektyvos pasakojama apie neva tėvų organizuojamus svingerių vakarėlius, tačiau jai įprasminti panaudojamas žodžių žaismas, mat žodis „swinger“ iš anglų kalbos gali būti verčiamas dvejopai:

1. žodžiu „svingeris“, turint omenyje seksualinę praktiką, kuomet seksu užsiimama žmonių grupėje, keičiantis partneriais, dažniausiai privačių vakarėlių metu;

2. žodžiu „besisupantis“, turint omenyje žmogų, kuris supasi ant sūpynių nuo angliško žodžio „swing“, reiškiančio sūpynes.

Iš knygelėje pateikiamo konteksto akivaizdu, kad vaikas pasakoja apie tėvų rengiamus svingerių vakarėlius įsivaizduodamas, kad tėvai su draugais tiesiog mėgsta suptis ant sūpynių. Tokia knygos potekstė sukėlė audringą reakciją socialiniuose tinkluose, o įrašu pasidalinę vartotojai piktinosi, kad šis leidinys JAV buvo išleistas vaikams.

Klaidinanti žinutė

Vis dėlto, tokia informacija – klaidinga. Nors tokia knygelė iš tiesų egzistuoja, tai – humoristinis satyrinis leidinys ir jis nėra skirtas vaikams. Knygos autorius Bradas Gosse yra komikas iš Toronto, JAV, parašęs daugiau nei 100 panašaus pobūdžio knygų. Interneto svetainėje „Amazon“ pateikta knygos nugarėlės nuotrauka, kurioje apie autorių rašoma – „Nesvarbu, ar jis krečia pokštus scenoje, ar dalijasi juokingu turiniu internete, Bradas žino, kaip prajuokinti žmones. Būtinai atkreipkite dėmesį į Brado Gosse humoro knygas „Amazon“ svetainėje. Nenusivilsite!“

Be knygelės apie svingerių vakarėlį, kuri „Amazon“ šmaikščiai įvardyta kaip publikuoti uždrausta vaikiška knyga, svetainėje galima rasti ir daugiau to paties autoriaus kūrinių iš tos pačios serijos. Pavyzdžiui, viena tokių knygelių vadinasi „Mama važiuoja traukiniais: savaitgalį su tėčio draugais“ arba „Mano rasistas šuo: pasitiki tik baltaisiais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją