Kaukės dėvėjimas sukelia deguonies trūkumą ir neurologinius simptomus.

„Kvėpuojant iškvėptą orą, be abejo, susidaro deguonies trūkumas ir anglies dioksido perteklius“, – rašoma išverstame dr. Margarite Griesz-Brisson vaizdo įrašo tekste.

Daktarė vaizdo įraše apibūdina kaukės nešiojimo sukeltą būseną: „Ūmūs įspėjamieji simptomai yra galvos skausmas, mieguistumas, galvos svaigimas, susikaupimo problemos, lėtas reakcijos laikas – kognityvinės sistemos reakcijos.

Tačiau kai deguonies trūkumas tampa chronišku, visi šie simptomai išnyksta, nes prisitaikoma (taip atrodo iš pradžių..). Bet jūsų efektyvumas išliks pažeistas, o deguonies badas jūsų smegenyse toliau progresuos.“

Klaidinanti žinutė

Dar daugiau, pasak jos, tokiomis sąlygomis smegenų nervinės ląstelės nebesugeba dalytis, todėl net ir nustojus nešioti kaukes jos nebeatsistato. Dėl deguonies trūkumo sutrinka ir kitų žmogaus organų veikla, užrūgštėja organizmas, tapdamas puikia terpe virusams plisti.

Iš tiesų, šį vaizdo įrašą pašalino daugelis socialinių tinklų platformų, kaip pažeidžiantį bendruomenės taisykles. Įvertinta, kad vaizdo įraše skelbiama dezinformacija sveikatos tema, galinti pakenkti visuomenei.

Prieš išplintant lietuviškose „Facebook“ paskyrose, žinutės tekstas anglų kalba cirkuliavo visame pasaulyje, patraukdamas faktų tikrintojų dėmesį. Dr. Margarite Griesz-Brisson teiginius demaskavo „Reuters“, „USA Today“ faktų tikrintojai.

Delfi „Melo detektorius“ taip pat paneigė teiginius apie kaukių daromą žalą (čia, čia ir čia).

Norėdami išsiaiškinti, kokią įtaką dujų apytakai daro dėvima kaukė mokslininkai ištyrė 15 sveikų gydytojų, neturinčių jokių plaučių sutrikimų, kvėpavimą ir 15 veteranų, sergančių lėtine obstrukcine plaučių liga. Norėdami įsitikinti, ar kaukės dėvėjimas tikrai turi įtakos CO2 pertekliui ir deguonies stygiui mokslininkai atliko 6 minučių testą – palygino tyrimo dalyvių duomenis po 6 minučių vaikščiojimo su kauke ir prieš tai.

Kaip ir buvo tikėtasi, žmonių, sergančių lėtine plaučių liga, gaunamo deguonies kiekis sumažėjo, tačiau normalus lygis atsistatė jau po 5 – 30 minučių pasivaikščiojimui pasibaigus. Tyrėjų teigimu, tai – labai minimalus efektas, atsižvelgiant į tai, kad net ir ūmiomis plaučių ligomis sergantys žmonės patiria tik laikiną diskomfortą.

Kalifornijos – San Diego universiteto Sveikatos biuras „Youtube“ platformoje pasidalino vaizdo įrašu-eksperimentu. Jo metu buvo pademonstruota, kad užsidėjus 4 medicinine kaukes vienu metu ir matuojant gaunamo deguonies kiekį pulso oksimetru, parodančiu deguonies prisotinimu kraujyje lygį, šis lygis siekė 98 proc. Užsidėjus 6 kaukes vienu metu – 97 proc. Tuo tarpu normalaus žmogaus kraujyje deguonies prisotinimas siekia 95 – 100 proc., taigi, net dėvint keletą kaukių deguonies lygis lieka stabilus.

Amerikos pediatrų akademija taip pat paneigia mitą, esą kaukės dėvėjimas kenkia vaikams. Organizacijos teigimu, kaukės, pagamintos iš orui pralaidžių auginių, nesukelia deguonies stygiaus ir yra saugios nešioti, taip pat kaukės dėvėjimas nedaro įtakos dėmesio išlaikymui ir susikaupimui ugdymo įstaigoje. Taip pat kaukės dėvėjimas nesukelia plaučių pažeidimų, nes organizmas aprūpinamas deguonimi per kaukės audinį ir pro jos šonus.

Dėvintys kaukę žmonės taip pat nepatiria didesnės rizikos susirgti neurologinėmis ligomis ar patirti neurologinių simptomų. Iš tiesų, yra atvirkščiai – kaukės apsaugo nuo galimybės patirti šiuos simptomus, kuriuos, mokslininkų teigimu, gali sukelti COVID-19. Niujorko Grosmano medicinos mokyklos tyrėjai išsiaiškino, kad, nors naujasis koronavirusas tiesiogiai nervų sistemos neatakuoja, jis gali sukelti neurologines komplikacijas ir sumažinti susirgusiojo šansus išgyventi. Šios komplikacijos – tai antrinis šalutinis poveikis, kurį sukelia ilgalaikis labai žemas deguonies lygis.

Ištyrus 4491 COVID-19 pacientus paaiškėjo, kad 606 (13,5 proc.) iš jų patyrė neurologines reakcijas – toksinę/metabolinę encefalopatiją, traukulius, insultą ar hipoksinį/išeminį pažeidimą. Pajutę neurologinius simptomus pacientai daugiausia buvo vyresnio amžiaus baltaodžiai vyrai, sergantys hipertenzija, diabetu ir kitomis lėtinėmis ligomis. Tokie pacientai patyrė didesnę mirties ligoninėje riziką ir turėjo mažiau šansų greitai būti paleisti gydytis namie.

Remiantis šiais duomenimis galima sutikti, kad kaukės ne tik nesukelia deguonies lygio kraujyje sumažėjimo, nepažeidžia plaučių, bet ir sukuria papildomą apsauginį barjerą nuo naujojo koronaviruso, rizikos grupėje esantiems asmenims galinčio sukelti neurologines komplikacijas.

  • Šaltiniai
  • A Prospective Study of Neurologic Disorders in Hospitalized COVID-19 Patients in New York City; n.neurology.org
  • COVID-19 Frequently Causes Neurological Injuries; nyulangone.org
  • Mask Mythbusters: 5 Common Misconceptions about Kids & Cloth Face Coverings; healthychildren.org
  • Effect of Face Masks on Gas Exchange in Healthy Persons and Patients with COPD; atsjournals.org
  • Tests prove masks don’t cause oxygen deficiency & CO2 intoxication; youtube.com