Kovo mėnesio pabaigoje TS-LKD frakcijos narys K. Masiulis lrt.lt portale publikavo savo nuomonę apie valstybės ekonominę situaciją. Straipsnio pavadinimas „Kęstutis Masiulis. Lietuvos ekonomika niekad nebegrįš į 2019 m. “. Ilgai netruko, kol pandemija abejojantys ar net neigiantys žmonės nusprendė pasinaudoti politiko nuomone ir neva įrodyti, kad neva žmones raginami tirtis dėl COVID-19, nes tokiu būdu įmonės susikrauna turtų.

Melaginga informacija

Tekste K. Masiulis aptaria ir pandemijos metu unikalią bei labai sėkmingą „Thermo Fisher“ įmonės patirtį: kadangi įmonė gamina pandemijai suvaldyti reikalingus reagentus, jos pelnas galėjo padvigubėti. Apie tai ir pasakoja K. Masiulis. Tačiau internautai šią straipsnio dalį įvairiais būdais pabraukė – neva tai iliustruoja „kovidinę ekonomiką“. Tokia paryškinta ištrauka feisbuke pasidalino viena lietuvė su tokiu prierašu: „VAT KODĖL VERČIA VISUS TESTUOTIS - MES ČIA VISI BANDOMI TRIUŠIAI“.

Šiuo įrašu spėjo pasidalinti daugiau nei 600 žmonių, tačiau jam trūksta konteksto, kad jis yra klaidinantis.

Melas


Moters įrašas apeliuoja į sąmokslo teoriją, kad neva pandemija yra iš anksto suplanuota, ja siekiama pasipelnyti. Nors šiai sąmokslo teorijai patvirtinti yra pateikiama aibė argumentų, visi jie – lengvai paneigiami. Delfi tokius melagingus teiginius jau ne kartą paneigė, apie tai plačiau galite pasiskaityti ČIA ir ČIA.

Šįkart leidžiama suprasti, kad žmonės yra testuojami, kad „Thermo Fisher“ užsidirbtų. Tai nėra tiesa, „Thermo Fisher“ bendrovė gamina šiuo metu reikalingus reagentus, o dėl egzistuojančios paklausos auga ir pelnas.

Kodėl taip yra? Nuo pat pandemijos pradžios Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vis kartojo, kad pandemiją galime suvaldyti tik testuodami žmones ir atsekdami visus tuos, kurie turėjo kontaktą su sergančiuoju.

Štai dar 2020 metų kovo 16 dieną PSO ragino tirti kiekvieną įtariamą COVID-19 atvejį. Štai, ką PSO skelbė tąkart: „Negalima kovoti su gaisru užrištomis akimis“, – žurnalistams Ženevoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Pasak jo, PSO rekomenduoja valstybėms „Tirti, tirti, tirti. Tirti kiekvieną įtariamą atvejį.“

„Jeigu jų [pacientų tyrimų] rezultatai teigiami – izoliuokite juos ir išsiaiškinkit, su kuo jie palaikė glaudžius kontaktus iki dviejų dienų prieš pasireiškiant simptomams. Ir taip pat ištirkit tuos žmones“, – kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. „Per pastarąją savaitę matėme staigų užsikrėtimo [koronaviruso sukeliama liga] COVID-19 staigų šuolį“, – aiškino jis ir pridūrė, kad koronaviruso pandemija yra „lemtinga mūsų laikų krizė“.

„Pokyčius neša [priemonių] derinys. Nuolat sakau – visos šalys turi laikytis išsamaus požiūrio, bet veiksmingiausiai užkardyti infekciją ir gelbėti gyvybes galima nutraukiant pernašos grandinę. Ir kad tai padarytumėte, privalote testuoti ir izoliuoti“, – prieš daugiau nei metus pabrėžė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Kitaip pasakius – jei norime suvaldyti pandemiją, negalime leisti virusui laisvai plisti. Būtent todėl žmonės ir yra raginami testuotis.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad įrašas atrodo klaidinantis, mat nėra aptartas testavimo svarbumas.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/news/daily/world/pso-ragina-tirti-kiekviena-itariama-covid-19-atveji.d?id=83790317
  • https://www.lrt.lt/naujienos/pozicija/679/1377290/kestutis-masiulis-lietuvos-ekonomika-niekad-nebegris-i-2019-m
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/eme-dalintis-neva-irodymais-kad-covid-19-pandemija-buvo-suplanuota-1994-m-pirstais-rodo-i-denverio-oro-uosta.d?id=84648531
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/zarstosi-melagingais-irodymais-kad-neva-pandemija-buvo-is-anksto-suplanuota-faktai-rodo-ka-kita.d?id=86277657
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)