„Ar jiems bent išaiškinta apie genetinę medžiagą vakcinoje, kuri saugo tik nuo vieno tipo kovido, o imunitetas kitiems virusų tipams bus užmuštas, po jo "patobulinimo"? taigi tada žmogus miršta nuo bet kokios ligos“, – aiškina internautas, kalba neredaguota. Tačiau tai – melagiena.

Melas

Internautas teigia, kad pasiskiepijus nuo COVID-19, vakcina paveikia imunitetą taip, kad „žmogus miršta nuo bet kokios ligos“. Tai nėra tiesa.

Melaginga informacija

Pirmiausia, kodėl reikia skiepytis? Kaip informuojama Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro internetiniame puslapyje, vakcina yra laikoma saugiausia ir patikimiausia apsauga nuo gyvybei pavojingų užkrečiamųjų ligų (infekcijų). Taip apsaugomas ne tik kiekvienas žmogus, bet ir sukuriama saugi aplinka visuomenei.

Kaip veikia vakcina? Tai paaiškinama Europos skiepijimo informacijos portale: „Kiekvienas virusas ir bakterija sukelia unikalų imuninės sistemos atsaką, veikdami tam tikras kraujo, kaulų čiulpų ir viso organizmo ląsteles, vadinamas, be kita ko, T limfocitais, B limfocitais.

Vakcina sukelia imuninę reakciją ir skatina organizmą „prisiminti“ ligą, jos nesukeldama.

Daugelio vakcinų sudėtyje yra labai susilpnintos arba inaktyvintos (nukenksmintos) formos ligą paprastai sukeliančio viruso ar bakterijos arba mažos to viruso ar bakterijos dalies. Ši dalis vadinama antigenu.

Vakcina paskiepyto žmogaus imuninė sistema atpažįsta antigeną kaip svetimkūnį. Taip aktyvuojamos imuninės sistemos ląstelės, kurios sunaikina ligą sukeliantį virusą arba bakteriją ir pagamina antikūnus. Antikūnai yra tam tikri baltymai, padedantys sunaikinti virusą arba bakteriją.

Vėliau, jei žmogus susiduria su tikru infekciniu virusu ar bakterija, imuninė sistema juos prisimins. Tuomet ji ims greitai gaminti reikiamus antikūnus ir aktyvinti reikiamas imuninės sistemos ląsteles, kad nukenksmintų virusą ar bakteriją ir apsaugotų žmogų nuo ligos.
Imunitetas paprastai susidaro keleriems metams, o kartais – visam gyvenimui. Trukmė priklauso nuo ligos ir vakcinos“.

Kitaip pasakius – skiepas sukuria imunitetą ligai, o to imuniteto atsiradimas neturi įtakos kitiems antikūnams ar bendrai žmogaus imunitetui.

Bendrai apie vakcinas sklando daug melagienų, viena jų susijusi ir su jau minėto internauto paskleistu melu – neva vakcinos susilpnina imunitetą. Tai nėra tiesa. Vakcina tik sukuria imunitetą nuo konkrečios viruso ar bakterijos sukeliamos ligos.

Šaltiniai:

http://www.ulac.lt/lt/dazniausiai-uzduodami-klausimai-apie-skiepus
https://vaccination-info.eu/lt/faktai-apie-vakcinas/kaip-veikia-vakcinos
https://www.health.ny.gov/prevention/immunization/vaccine_safety/misperceptions.htm

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)