„Soctinkle pasirodo vaizdo įrašų įrodymų apie balsavimo rezultatų klastojimą Prancūzijoje. Vaizdo įraše matyti, kaip Vakarams taip nepriimtinai Marine Le Pen biuleteniai jau yra specialiai užplombuotose balsavimui pakuotėse, kurie jau yra suplėšyti, o tai automatiškai atpažįstama juos kaip netinkamus skaičiuoti.“ – teigiama socialiniuose tinkluose išplatintoje žinutėje, prie kurios pridedamas esą rinkimų rezultatų klastojimą įrodantis vaizdo įrašas. Įrašu pasidalinta balandžio 25 d.

Įraše parodoma, kaip žmogus iš vokų vieną po kito traukia balsavimo biuletenius ir rodo, kad ant visų biuletenių, ant kurių nurodytas M. Le Pen vardas, matyti smulkios įpjovos. Pasak įrašo autoriaus, dėl tokio pažeidimo biuletenis automatiškai tampa nebegaliojančiu. Tai – netiesa.

Prancūzijos valstybinio tarptautinio naujienų televizijos tinklo „France24“ faktų tikrinimo padalinys „Les Observateurs“ susisiekė su Nacionaline prezidento rinkimų kampanijos kontrolės komisija tam, kad išsiaiškintų, ar toks rinkimų biuletenio pažeidimas iš tiesų daro įtaką jo validumui.

Portalo kalbinta organizacijos atstovė paaiškino, kad vaizdo įraše matomas „nedidelis įplyšimas jokiu būdu negali tapti biuletenio anuliavimo priežastimi“ bei patikslino, kad net jeigu rinkėjas iš tiesų gautų brokuotą biuletenį, jis galėtų paimti naują biuletenį savo balsavimo apylinkėje.

Atstovės teigimu, prezidento rinkimų metu buvo parengta daugiau nei 200 mln. biuletenių, todėl nieko keisto, jei ant dalies jų pasitaikė nedidelių mechaninių pažeidimų, kurie nedaro įtakos biuletenio galiojimui. Be to, vaizdo įraše matyti, kad biuletenis įpakuotas į plastikinę plėvelę. Šis darbas atliekamas mechaniniu būdu, pasitelkiant mašinas, todėl pažeidimų gali pasitaikyti dažniau.

Galiausiai, apie biuletenio validumą sprendžia ne vienas asmuo. Ar vienaip ar kitaip pažeistas biuletenis gali būti laikomas galiojančiu sprendžia kelių pakopų specialistai tam, kad būtų galima kuo objektyviau įvertinti, kokie trūkumai padaro rinkimų biuletenį netinkamu.

Antrajame Prancūzijos prezidento rinkimų ture Vidaus reikalų ministerijos teigimu, netinkamais dėl įvairių priežasčių buvo pripažinti 790 946 balsavimo biuleteniai. Tuo tarpu už E. Macrono tapimą prezidentu dar vienai kadencijai balsavo 18 779 641 žmonės, o M. Le Pen pasirinko 13 297 760 žmonių. Skirtumas tarp šių dviejų kandidatų – maždaug 5 milijonai balsų, todėl, teoriškai, net jei ant visų netinkamais naudoti pripažintų biuletenių būtų M. Le Pen vardas, tai nebūtų pakeitę rinkimų rezultatų.

Išvados

Vaizdo įraše matomas smulkus balsavimo biuletenio įtrūkimas nepadaro biuletenio negaliojančiu. Panašūs pažeidimai gali pasitaikyti dėl mašinos darbo pakuojant biuletenius į plastikinę plėvelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją