Teiginys


Vaizdo įraše, kuriame rodoma naktį gatve pravažiuojanti transporto priemonė, vaizduojama, kaip gatvėse purškiamos cheminės medžiagos, siekiant pakenkti miestiečiams.

Melaginga žinutė

Verdiktas


Vaizdo įraše nufilmuotas gatvių valymas vakuumine mašina. Tai – įprastas ir miestiečiams gerai žinomas valymo būdas. Mašinai važiuojant aplink ją pasklidusios dalelės yra nuo gatvės sukeltos dulkės, o ne cheminės medžiagos. Pravažiuodama mašina įraše palieka drėgną pėdsaką. Tai – vanduo, kuriuo buvo sudrėkinta gatvė.

Melo detektoriaus komentaras


Siekiant išsiaiškinti, ką Klaipėdos gatvėse naktį darė vaizdo įraše užfiksuota mašina, „Melo detektorius“ susisiekė su „Klaipėdos autobusų parko“ Eksploatacijos departamento direktoriumi Imantu Paliaku. Rugpjūčio 24 d. elektroniniu paštu gautame komentare I. Paliakas nuramino klaipėdiečius ir užtikrino, kad jokie chemikalai gatvėse nėra ir negali būti purškiami.

„Socialiniuose tinkluose platinama informacija apie „purškiamus chemikalus“ - absoliuti dezinformacija, piliečių klaidinimas. Minimu atveju atliekamas gatvių valymas vakuuminėmis mašinomis. Pats valymas vakuuminėmis mašinomis miestelėnams yra įprastas reiškinys, nes paslaugos Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos užsakymu teikiamos jau kone trejus metus ir miesto gatvės prižiūrimos kiekvieną dieną“, - laiške rašė „Klaipėdos autobusų parko“ Eksploatacijos departamento direktoriu.

I.Paliakas paaiškino, kaip vyksta gatvių valymo vakuuminėmis mašinomis procesas ir kodėl vaizdo įraše matomos aplink mašiną pasklidusios dalelės. Specialisto teigimu, surenkant gatvių sąšlavas pastarosioms drėkinti naudojamas vanduo. Įsižiūrėjus į vaizdo įrašą akivaizdžiai matyti paskui vakuuminio valymo mašiną liekanti šlapios gatvės dangos žymė. Sudrėkintos atliekos būna susiurbiamos į atliekų surinkimo rezervuarus.

Nufilmuotu atveju ties šaligatviu pasitaikė medžių lapų sankaupų, kurioms surinkti vakuuminės mašinos operatorius padidino variklio darbo apsukas, tačiau vanduo nepasiekė po lapais esančių dulkių ir jų nesudrėkino, dėl ko jos ir buvo „išpūstos“ – pakilo per atliekų rezervuaro tarpelius. Išskyrus dulkes visos kitos sąšlavos liko atliekų surinkimo rezervuare. I. Paliakas patikino, kad, bendrovės žiniomis, toks dulkių „išpūtimas“ tęsėsi tik labai trumpoje valomos gatvės atkarpoje.

  • Šaltiniai
  • „Klaipėdos autobusų parko“ Eksploatacijos departamento direktoriaus Imanto Paliako komentaras, gautas elektroniniu paštu 2022.08.24
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)