Teiginiai

Floridos sveikatos departamento vadovas Josephas A. Lapadas spalio 7-osios vakare socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė: „Šiandien paskelbėme COVID-19 mRNR vakcinų analizę, apie kurią visuomenė turi žinoti. Ši analizė parodė, kad 18–39 metų vyrų mirties nuo širdies ligų rizika didėja. Florida netylės apie tiesą“. Teigiama, kad per 28 dienas po mRNR vakcinacijos santykinis 18-39 metų amžiaus vyrų su širdies veikla susijusių mirčių dažnis padidėjo 84 proc.

Verdiktas

Tiesa yra tai, kad Floridos sveikatos departamento vadovas J. A. Lapabas ir šios valstijos gubernatorius Ronas DeSantisas spalio 7 dieną pasirašė ir paskelbė naujas skiepijimo gaires, kuriose nuo koronaviruso mRNR vakcina nerekomenduojama skiepyti jaunesnių nei 40 metų vyrų (ČIA). Tokia rekomendacija pateikta, nes „atlikus analizę paaiškėjo, kad per 28 dienas po mRNR vakcinacijos santykinis 18-39 metų amžiaus vyrų su širdies veikla susijusių mirčių dažnis padidėjo 84 proc“. Šis teiginys yra melas, nes analizė yra labai abejotina, ją jau sukritikavo daugybė žinomų ekspertų, o išsamių tyrimų dėl mRNR vakcinos šalutinio poveikio rezultatai yra visai kitokie.

Melo detektoriaus komentaras

Minėta analizė buvo paskelbta oficialioje Floridos valstijos svetainėje. Abejonių dėl joje pateikiamų duomenų tikslumo jau sukelia tai, kad nenurodytas nė vienas šios analizės autorius, be to, ji nebuvo recenzuota, paskelbta bent nors viename medicinos žurnale.

J. A. Lapadas patikslino, kad ši analizė buvo pagrįsta Floridos sveikatos departamento tyrimu, rodančiu, kad per 28 dienas nuo paskiepijimo mRNR vakcina mirčių nuo širdies ligų tarp vyrų nuo 18 iki 39 metų padaugėjo 84 proc. Tačiau medicinos bendruomenė tokias išvadas atmetė.

Danielis Salmonas, Johnso Hopkinso universiteto Vakcinų saugos instituto direktorius, pabrėžė, kad šiame nerecenzuotame tyrime buvo naudojami mirties liudijimo duomenys, o tai nėra tikslu, nes mirties liudijimų naudojimas vietoj medicininių įrašų leidžia tik ribotai suprasti mirties priežastį.

Keliolika „The Washington Post“ kalbintų ekspertų, įskaitant vakcinų, pacientų saugos ir tyrimų planavimo specialistus, taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Floridos valstijos paskelbtos analizės, sakydami, kad ji remiasi informacija, surinkta iš dažnai netikslių mirties liudijimų, o ne medicininių įrašų, o tai iškreipia rezultatus, nes neįtraukiami visi, sergantys COVID-19 arba su COVID susijusios mirtis, o išvados daromos iš 20 su širdimi susijusių 18–39 metų vyrų mirčių, įvykusių per keturias savaites po vakcinacijos. Ekspertai pažymėjo, kad mirtis galėjo lemti kiti veiksniai, įskaitant pagrindines ligas ar nenustatytą koronavirusą.

Be to, ir pačioje analizėje pabrėžiama, kad „šie duomenys yra preliminarūs, pagrįsti stebėjimo duomenimis ir turėtų būti interpretuojami atsargiai. Šis tyrimas negali nustatyti dalyvio mirties priežastinio pobūdžio. Naudojome mirties liudijimų duomenis, o ne medicininius įrašus“.

JAV federalinė valdžia taip pat sureagavo į Floridos sveikatos departamento atliktą analizę ir pateiktas naujas vakcinacijos rekomendacijas. Floridos rekomendacija buvo pavadinta „netinkama ir toli nuo mokslo“.

„Įrodyta, kad COVID-19 vakcinos yra saugios ir veiksmingos, o sunkios nepageidaujamos reakcijos yra retos“, – pranešime rašė Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamento atstovė Sarah Lovenheim: „Skiepijimo nuo COVID-19 nauda – užkertant kelią mirčiai ir hospitalizavimui – yra nusistovėjusi ir toliau nusveria bet kokią galimą riziką“

Tiek JAV Maisto ir vaistų kontrolės agentūra (FDA), tiek tek Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) ne kartą teigė, kad vakcinos retais atvejais gali sukelti širdies uždegimą (miokarditą), tačiau jo simptomai yra laikini, paprastai išnyksta per kelias valandas ar dienas.

Pabrėžiama, kad didelio masto stebėjimo tyrimai, kuriuose dalyvavo šimtai milijonų vakcinos gavėjų, parodė, kad nors širdies uždegimas gali būti retas mRNR vakcinų šalutinis poveikis, kuris labiausiai paveikia jaunus vyrus, mažas mirčių skaičius toje amžiaus grupėje ir apsauginis vakcinų poveikis yra didesnė nauda. Tokias išvadas yra pateikę Amerikos kardiologijos koledžo ekspertai.

Floridos valstijos gubernatorius Ronas DeSantisas ir jo į Floridos sveikatos departamento vadovo pareigas pakviestas J. A. Lapadas jau ne pirmą kartą pasipriešina bendrai JAV kovai su koronavirusu. Anksčiau šiais metais Florida tapo pirmąja valstija, kuri rekomendavo neskiepyti sveikų vaikų, nors FDA ir CDC leido naudoti vakcinas vaikams, rekomendavo juo skiepyti.

JAV žiniasklaida tokius Floridos valstijos guberbatoriaus ir jam palankaus valstijos sveikatos departamento vadovo veiksmus sieja su artėjančiais rinkimais, kuriuose R. DeSantisas siekia būtų perrinktas kitai kadencijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją