Ajurvedos ir homeopatinių vaistų kokteilis. Tai esą yra viskas, ko reikia norint įveikti koronavirusą ir tuo jau naudojasi britų karališkosios šeimos atstovai. Žinia apie tai, kad „daktaras Isaac Mathai, vadovaujantis holistiniam sveikatos priežiūros centrui SOUKYA, Bengaluru pranešė apie išgydytą princą Charlesą“ pastarosiomis dienomis platinama feisbuke.

„Privačioje rezidencijoje surengtoje spaudos konferencijoje ir vėliau dar telefonu buvo pakartota žiniasklaidai, kad daktaras Isaac Mathai, vadovaujantis holistiniam sveikatos priežiūros centrui SOUKYA, Bengaluru pranešė apie išgydytą princą Charlesą. Princas Charlesas turėjo teigiamą COVID-19, išgijo naudojant alternatyvios medicinos metodus“
Įrašo autorius

Juo pasidalijo dešimtys vartotojų. Ir nors tai nėra didelis skaičius, originalioji žinutė anglų kalba platinama šimtams milijonų. Mat jos šaltinis – prieštaringai vertinamos Ajurvedos, Jogos, homeopatijos ir kelių kitų tradicinių pseudomokslinių medicininių praktikų ministerijos (AYUSH) ministras, valdančiosios Bharatiya Janata Party (BJP) partijos narys Shripadas Naikas.

Įrašas apie tariamai homeopatiniais vaistais pagydytą princą Charlesą

Feisbuke platiname įraše tikinama, kad, anot AYUSH, „homeopatija gali būti naudojama koronavirusinių infekcijų prevencijai“. Be to, anot Sh. Naiko, „unani vaistai yra naudingi simptominiam koronavirusinės infekcijos valdymui“.

„Yra pranešimų, kad net princas Charlesas, kuriam buvo nustatytas koronavirusas, buvo gydomas ajurveda ir homeopatija, mane apie tai informavo daktaras I. Mathai“, – tikino ministras.

Kas tiesa


Iš tikrųjų princas Charlesas išties dar kovo 25-ąją patvirtino užsikrėtęs koronavirusu, dieną prieš tai pajutęs „švelnius simptomus“. Gydytojas I. Mathai ir princas Charlesas išties pažįsta vienas kitą – princas su žmona ne kartą lankėsi Indijoje, holistiniame sveikatos priežiūros centre „Soukya“.

Princas Charlesas Soukya holistinės sveikatos centre

Taip pat tiesa yra tai, kad princas savaitei saviizoliavosi Škotijoje ir, kaip skelbiama, pagijo, tačiau tai neturi nieko bendro su homeopatija ar ajurveda, nors pats Charlesas yra šių gydymo metodų mėgėjas.

Kas melas

Tai, kad homeopatija tiesiog neveikia, yra skelbta ne kartą. Tad nenuostabu, jog greitai paneigimą apie tariamą homeopatinių vaistų ir ir ajurvedos kokteilio įtaką gydymui paskelbė ir Klarenso rūmai – oficiali Velso princo rezidencija.


„Ši informacija yra neteisinga. Velso princas vadovavosi Nacionalinės sveikatos tarnybos patarimais ir niekuo daugiau“, – cituojamas Klarenso rūmų pranešimas Indijos žiniasklaidoje. Princas Indijoje nesilankė nuo pernai lapkričio ir homeopatiniais vaistais nuo koronaviruso nebuvo gydomas.

Feisbuke platinami realybės neatitinkantys teiginiai, esą I. Mathai „per kelias dienas išgydė princą Charlesą“ paremti Indijos parlamentaro Manisho Tewari laišku. Pastarasis parlamentaras yra skandalingai pagarsėjęs sąmokslo teorijų šalininkas, kuris skleidė nepagrįstus teiginius, esą koronavirusas yra biologinis ginklas.

Manish Tewari įrašas

Dar daugiau, pats gydytojas I. Mathai, kurio taikomos priemonės, anot Sh. Naiko, esą pagydė princą, pažymėjo, jog „homeopatija neturi vaistų konkrečiam virusui gydyti, tačiau tiek ajurveda, tiek homeopatija turi daug imuninę sistemą gerinančių vaistų, rekomenduojamų Indijos vyriausybės“.

Pastarasis sprendimas dar sausį sukėlė prieštaringų vertinimų, kaip ir raginimai gerti karvių šlapimą, kaip vaistą nuo koronaviruso. Ypač daug klausimų sukėlė homeopatinių tablečių „Arsenicum Album 30“ naudojimas.

Rekomenduojamos kaip kelią koronaviruso sukeltai COVID-19 užkertantis vaistas šios tabletės iš tikrųjų jokiais oficialiais tyrimais nėra patvirtintos, kaip gydomąjį poveikį turinčios medicinos priemonės.

Dar daugiau, vieninteliai du moksliškai paremti tyrimai, kurie rodo „Arsenicum Album 30“ poveikį, buvo atlikti senokai ir abu buvo skirti ne žmonėms, ir ne koronavirusui gydyti.

Dar 1994 metais vienas tyrimas parodė, kad „Arsenicum Album 30“ naudojimas viduriuojantiems veršiukams teikia vilčių, tačiau 2003-siais kitas tyrimas suabejojo tokia išvada – nebuvo nustatyta reikšmingo poveikio viduriuojančių veršiukų sveikatai.

Be to, rekomendacijos dėl šių homeopatinių vaistų naudojimo buvo dalijamos dar šių metų sausį, kai koronavirusas tik plito Kinijoje. Jau tada rekomendacijos nuo koronaviruso protrūkio saugotis homeopatiniais vaistais ir karvių šlapimo gėrimu buvo kritikuojami net Indijoje.

Vėliau Indijoje imtos taikyti beveik visuotinai pripažintos Pasaulio sveikatos organizacijos siūlomos saviizoliacijos, griežto karantino priemonės, o taip pat ir testavimas.

Šiuo metu Indijoje oficialiai patvirtinti 109 mirties nuo koronaviruso atvejai ir per 4 tūkst. užsikrėtusiųjų. Tiesa, dėl prastos sveikatos apsaugos būklės šalyje, itin mažo testavimo skaičiaus nebejojama, kad tikrieji skaičiai gali būti gerokai didesni.

Parengta bendradarbiaujant su „Facebook“ faktų tikrinimo programa.

Šaltiniai