Sąmokslo teorijų skleidėjų itin mėgiama Julie Ponesse šį kartą apsimeta gydytoja – ji teigia, kad jau sukurti vaistai nuo COVID-19, tačiau jie visi uždrausti. J. Ponesse įvardija monokloninius antikūnus, ivermektiną, fluvoksaminą, vitaminą D ir cinką. Jos teigimu, šie vaistai, nors ir įrodyta nauda, yra uždrausti, nes norima priverstinai vakcinuoti. Tačiau tai – melas.

Štai kokia situacija su J. Ponesse išvardintais preparatais:

  • Europos vaistų agentūra (EVA) dar vasario mėn. paskelbė, kad pradeda monokloninio antikūno regdanvimabo tęstinę peržiūrą. O lapkričio viduryje EVA pranešė, kad uždegė žalią šviesą dviem antikūnų preparatams nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 ir tapo pirmąja jiems leidimą suteikusia institucija.
  • Ivermektinas yra veterinarinis preparatas, kuris skiriamas galvijams ir arkliams nuo parazitinių kirmėlių. Kai kuriais atvejais, specialios šio vaisto dozės skiriamos ir žmonėms – gydyti parazitines kirmeles. Šio vaisto veikimas su COVID-19 nėra patvirtintas duomenimis, todėl jo vartojimas nerekomenduojamas.
  • Antidepresantas fluvoksaminas, remiantis spalį žurnale „Lancet“ Brazilijos mokslininkų paskelbtu tyrimu, taip pat teikia vilčių išvengti sunkių formų COVID-19. Tačiau tam reikia daugiau duomenų.
  • Šiuo metu renkami įrodymai, kaip vitaminas D ir cinkas gali padėti kovoje su COVID-19. Gali būti, kad tam tikras vitaminas D padeda organizmui kovoti su naujuoju koronavirusu ir neleidžia jam prasibrauti į sergančiojo plaučius. Tačiau taip pat yra įrodymų, kad didelės šio vitamino dozės gali kaip tik pasunkinti ligos eigą. Todėl bendro mokslinio sutarimo dar nėra, reikia daugiau duomenų. Kalbant apie cinką, taip pat nėra užtektinai įrodymų, kurie leistų patvirtinti arba paneigti cinko veikimą gydant COVID-19.


J. Ponesse teiginiai, kad jau seniai sukurti saugūs ir efektyvūs vaistai nuo COVID-19, yra melagingi ir nepagrįsti jokiais moksliniais duomenimis. O laisvaslaikrastis.lt, paskelbdamas šias J. Ponesse mintis, taip pat skleidžia melą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)