„Brazilijos parlamento nariai įsiveržė į ligoninę, kurios vadovybė teigė, kad joje užregistruota 5000 užsikrėtusiųjų ir 200 mirusiųjų nuo COVID19. Iš tiesų ligoninė pasirodė esanti tuščia“, – skelbiama komentare prie dviejų minučių trukmės vaizdo įrašo. Jame vaizduojama, kaip vyras, lydimas ginkluotų asmens sargybinių, įsiveržia į ligoninės teritoriją. Kol vyrai vaikšto po ligoninės patalpas girdėti rėkimas portugalų kalba.

Pirmiausia įtarimų dėl komentaro tikslumo turėtų sukelti ne tai, kad vaizdo įraše nematyti COVID-19 pacientų, bet kad patalpos, kuriose reportažas filmuojamas, atrodo ne iki galo įrengtos. Patikrinus vaizdo įrašą „InVID“ įrankiu paaiškėja, kad taip ir yra.

Atlikus paiešką galima atrasti tą patį vaizdo fragmentą, patalpintą „Instagram“ platformoje. Įraše pažymėtas vartotojas „deputadopoubel“. Filippe Poubelis ir yra reportaže matomas Brazilijos politikas bei verslininkas. Politiko „Youtube“ paskyroje galima rasti beveik valandos trukmės vaizdo įrašą, kurio fragmentu ir pasinaudojo socialinių tinklų vartotojai, įsitikinę, esą politikas atrado ligoninę, kuri skelbėsi gydanti COVID-19 pacientus, tuščią.

Vaizdo įrašas „Youtube“ pasirodė 2020 metų gegužės 28 d., taigi, jame vaizduojami įvykiai nėra šių dienų aktualija.

Apie šį įvykį pranešė ir Brazilijos žiniasklaida, todėl žinant reportaže pasirodančio politiko vardą ir pavardę nesunku rasti straipsnius ta pačia tema ir išsiaiškinti aplinkybes, kuriomis vaizdo įrašas buvo sukurtas.

Kaip pranešė portalas „Globo“, įraše matomas įvykis nutiko praėjusių metų gegužės 27 dieną maždaug 16 val., kai politikas Filippe Poubelis kartu su keliais ginkluotais apsaugininkais įsiveržė į statomos lauko ligoninės São Gonçalo Campaign pastatą. Buvo planuojama, kad tą pačią dieną ligoninė turėtų atsidaryti ir būti pasirengusi priimti COVID-19 pacientus, todėl politikas nusprendė nepranešęs patikrinti, kaip vyksta ligoninės atidarymo darbai. Įsibrovęs į pastatą vyras pasipiktino, kad ligoninė pasirodė esanti ne iki galo įrengta, pastate matėsi nebaigti statybos darbai.

Kaip pranešė žiniasklaida, politikas rėkė ant statomos ligoninės darbuotojų, o vienu momentu jį lydėjęs apsauginis netgi išsitraukė ginklą. Už pastato statybas atsakingas Pagrindinės ir pažangiosios sveikatos priežiūros institutas dėl šio įsibrovimo pagrasino užpildyti pareiškimą policijai bei išplatino pranešimą, kuriame politiko elgesį pavadino netinkamu. Vis dėlto, pranešime patvirtinta, kad lauko ligoninė tos pačios dienos naktį pradeda savo darbą.

Tiesa, atidarymo dieną ligoninė galėjo pasiūlyti tik 10 lovų COVID-19 pacientams gydyti, nors planuota, kad vėliau šiose patalpose bus gydoma iki 392 ligonių.

Panašiais pranešimais pasidalino ir kitos vietos žiniasklaidos priemonės, pavyzdžiui, „Diario do Rio“, „Correio“, „Noticias R7“.

Išvados: remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina socialiniuose tinkluose pasirodžiusius gandus, esą ligoninė, kurioje buvo užregistruoti 5000 užsikrėtusieji SARS-Cov-2 virusu ir 200 mirusių po Brazilijos politiko vizito pasirodė esanti tuščia, kaip melagingus. Iš tiesų, minėtame siužete vaizduojami praėjusių metų gegužės mėnesio įvykiai, kai į statomą lauko ligoninę neplanuotai įsiveržė brazilų politikas Filippe Poubelis su ginkluotais asmens sargybiniais. Ligoninė dar nebuvo atidaryta, todėl COVID-19 pacientų joje ir neturėjo būti. Vyro vaizdo įraše įniršį sukėlė tai, kad ligoninė tą pačią dieną turėjo pradėti darbą, tačiau pastebėta, kad statybos iki galo nepabaigtos. Šioje lauko ligoninėje ketinta priimti 392 COVID-19 sergančius pacientus, tačiau atidarymo dieną joje buvo paruošta tik 10 lovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)