Teiginiai


Vartotojai turėtų saugotis „Apeel“ logotipu pažymėtų maisto prekių, nes ši įmonė priklauso B. Gatesui ir gamyboje naudoja toksiškus medžiagas monogliceridus ir digliceridus (ČIA).

Verdiktas


Melas. Valgomąją vaisių ir daržovių dangą „Apeel“ išrado Santa Barbaros Kalifornijos universiteto doktorantas Jamesas Rogersas kartu su kitais doktorantais. Šį produktą gaminanti įmonė „Apeel Sciences“ taip pat priklauso jam. Monogliceridai ir digliceridai nėra toksiški junginiai, tai – lipidai, natūraliai aptinkami daugelyje vaisių ir daržovių. „Apeel“ dangai gaminti naudojami šie junginiai, išgauti iš vynuogių sėklų.

Melo detektoriaus komentaras


Lietuviškose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose pastebėta platinama avokado, pažymėto „Apeel“ logotipu, nuotrauka. Ja pasidalinę vartotojai įsitikinę, kad ši bendrovė priklauso tarp sąmokslo teorijų kūrėjų populiarumą pelniusiam B. Gatesui. Be to, teigiama, esą apdorodama maisto produktus „Apeel“ naudoja toksiškus monogliceridus ir digliceridus.

„Melo detektorius“ pasidomėjo, kam iš tiesų priklauso ir kokią produkciją gamina „Apeel“. Paaiškėjo, kad socialinių tinklų vartotojų baimės – nepagrįstos.

Klaidinanti žinutė

Kas yra „Apeel“ ir iš ko ji pagaminta?

„Apeel Sciences“ – 2012 m. Kalifornijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, įkurta įmonė, kurios pagrindinis produktas – valgomoji danga „Apeel“. Ši danga gali padėti avokadams, citrusiniams vaisiams ir kitų rūšių vaisiams negesti dvigubai ilgiau nei įprasta.

Produkto pavadinimas kilo nuo angliško žodžio „peel“, reiškiančio „žievelę“. Danga apgaubia vaisių kaip papildoma žievelė ir apsaugo jį nuo vandens praradimo ir oksidacijos, kuri vyksta vaisiui kontaktuojant su deguonimi. Tokiu būdu danga apsaugotas vaisius ilgiau išlieka šviežias, o jo vidus – drėgnas.
„Apeel“ valgomoji danga iš tiesų gaminama iš išgrynintų monogliceridų ir digliceridų, kurių kilmė – vynuogių sėklos, tačiau, skirtingai nei teigiama socialiniuose tinkluose, šie junginiai nekelia pavojaus žmonių sveikatai. Monogliceridai ir digliceridai JAV patenka į visuotinai pripažintų saugiomis junginių kategoriją (GRAS). Šiai kategorijai priskiriamos medžiagos, kurias kvalifikuoti ekspertai visuotinai pripažįsta kaip saugias naudoti, jeigu jos naudojamos numatytomis naudojimo sąlygomis.

Kai produktui pagaminti naudojamos GRAS sąraše įrašytos medžiagos tomis sąlygomis, kokios yra numatytos kvalifikuotų ekspertų, produktas gauna vadinamąjį GRAS pranešimą. Svarbu tai, kad įmonė „Apeel Sciences“ tokį pranešimą yra gavusi (ČIA), taigi, jų valgomajai dangai gaminti monogliceridai ir digliceridai naudojami tokiomis sąlygomis, kokiomis ir turėtų būti naudojami.

Kaip nurodoma „Apeel“ produkto apraše, gamtoje monogliceridai ir digliceridai aptinkame daugelyje maisto produktų. Šių junginių yra vaisių, daržovių ir kitų augalų žievelėse, sėklose ir minkštime, taip pat jų galima rasti kai kuriuose dažniausiai naudojamuose maisto gaminimo ingredientuose, pavyzdžiui, alyvuogių ir kokosų aliejuje. Monogliceridai ir digliceridai dažnai naudojami ir kepiniuose, nes jų savybės padeda išlaikyti duoną nesugedusią, o gebėjimas padėti surišti molekules tarpusavyje suteikia tam tikriems maisto produktams švelnią ir kreminę tekstūrą.

Valgomosios dangos gamintojai tvirtina, kad ši danga – naujas būdas vaisius ir daržoves ilgiau išlaikyti šviežius, todėl mažiau švaistomas maistas. 2019 m. žurnalas „Time“ priskyrė „Apeel“ prie geriausių metų išradimų.

Kam priklauso valgomąją dangą gaminanti bendrovė?

Nors tiesa, kad prie „Apeel“ dangos atsiradimo prisidėjo Melindos ir Billo Gates‘ų fondas 2015 m. bendrovei skyręs 100 tūkst. JAV dolerių (maždaug 93 tūkst. eurų) vertės tyrimų stipendiją (ČIA), tai nereiškia, kad fondas, ar, juo labiau, pats B. Gatesas ir yra įmonės įkūrėjas.

Įmonę „Apeel Sciences“ įkūrė Santa Barbaros Kalifornijos universiteto doktorantas, studijavęs medžiagas, Jamesas Rogersas, o stipendija, skirta mažinti švaistomo derliaus kiekį besivystančiose šalyse, kuriose jaučiamas šaldomųjų įrenginių trūkumas, buvo panaudota dviem tyrėjams įdarbinti. Kartu su šiais tyrėjais J. Rogersas ir išrado valgomąją dangą „Apeel“. Nors pradžioje manyta, kad toks produktas daugiausia padės Afrikos ir Azijos ūkininkams, galiausiai danga pradėta naudoti ir Vakarų šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją