Teiginiai


Marse yra stromatolitų, o jie – gyvybės Raudonojoje planetoje įrodymai.

Verdiktas


Melas. Mokslininkai yra atradę struktūrų, kurios panašios į stromatolitus, tačiau dar nėra įrodymų, kad jie – kadaise buvo suformuoti primityvios gyvybės formų Marse.

Melo detektoriaus komentaras


Pagal apibrėžimą, stromatolitas – „sluoksniuotas, daugiausia kalkakmenio darinys, susidaręs dėl vienaląsčių fotosintetinančių organizmų – melsvabakterių – augimo. [...] Iškastiniai stromatolitai randami visose geologinių epochų nuogulose ir leidžia spręsti apie gyvybės Žemėje raidą prieš milijardus metų.“

Melaginga žinutė

Tiesa, kad mokslininkai atrado į stromatolitus panašių struktūrų Marso krateriuose, bent jau taip atrodė iš orbitinių nuotraukų. Tačiau įrodymų, kad tai – stromatolitai dar nėra. Marse šiuo metu vyksta misija „Perseverance“, kurios vienas iš tikslų buvo būtent tai išsiaiškinti.

Manoma, kad Marsas milijonus metų kadaise buvo panašus į Žemę, todėl ten galėjo užsimegzti gyvybė, kaip ją suprantame. Todėl buvo 50 misijų į Marsą (tačiau ne visos jų pavyko), kad būtų galima geriau pažinti planetą.

Mokslininkai mano, kad didžiausia tikimybė, jei gyvybė Marse egzistavo, kad dabar bus surastos senoviškos gyvybės liekanos – pavyzdžiui, fosilijos ar pan. Kai kurių teigimu, yra labai maža tikimybė, kad mikrobinė primityvi gyvybė egzistuoja ir dabar. Tačiau tokių įrodymų dar neturime, todėl melaginga teigti, kad gyvybė Marse jau atrasta, arba kad yra nenuginčijamų įrodymų.

Marsaeigis „Perseverance“ gyvybės ženklų marse ieško nuo 2021. Tam jis naudoja kelis mokslinius instrumentus, o balandžio mėn. buvo paimta 10 Marso paviršiaus mėginių, kurie ateityje, per kitas misijas, bus atsiųsti į Žemę. Juos ištyrinėję mokslininkai turės dar tikslesnį planetos vaizdą. Visas naujienas, susijusias su „Perseverance“ misiją, galite sekti jos oficialioje svetainėje (žr. Šaltiniai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją