Teiginiai

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad padaugėjo mirtinų širdies problemų atvejų tarp skiepytoms motinoms gimusių kūdikių (ČIA).

Verdiktas

Nors PSO šį mėnesį išties paskelbė pranešimą apie tai, kad tarp naujagimių Pietų Velse ir pietvakarių Anglijoje padaugėjo miokardito atvejų, tačiau nei PSO, nei medikai šį atvejų nesiejo su tuo, kad kūdikių motinos buvo paskiepytos nuo COVID-19. Tiksliau – tokie duomenys net nebuvo analizuojami.

Melo detektoriaus komentaras


PSO gegužės 16 dieną išplatino perspėjimą, o gegužės 17 dieną jį patikslino apie padidėjusį miokardito atvejų skaičių tarp naujagimių Jungtinėje Karalystėje. Tačiau visi nustatyti miokardito atvejai buvo susiję su enterovirusinėmis infekcijomis, o ne su COVID-19 ar vakcinomis nuo šios ligos.

Remiantis PSO, nuo 2022 m. birželio iki 2023 m. balandžio Velse 10 naujagimių, jaunesnių nei 28 dienų amžiaus, paguldytų į ligoninę, kurių testas buvo teigiamas dėl enterovirusinės infekcijos, susirgo miokarditu.

„Vienas kūdikis tebėra ligoninėje; aštuoni gydomi ambulatoriškai ir, deja, vienas kūdikis mirė“, – paskelbė Velso sveikatos ir socialinių paslaugų ministrė Eluned Morgan.

Savo pareiškime PSO nurodė, kad dažniausia miokardito priežastis yra virusinė infekcija, įskaitant enterovirusų, kuri yra viena iš labiausiai paplitusių pasaulyje virusų, infekciją.

JK sveikatos apsaugos agentūros pediatras konsultantas daktaras Shamezas Ladhani faktų tikrinimo agentūrai „PolitiFact“ enterovirusą apibūdino kaip „įprastą vaikystės infekciją“. Enterovirusinės infekcijos gali sukelti įvairias ligas.

„Labai mažiems kūdikiams enterovirusas retais atvejais gali sukelti sunkią komplikaciją, vadinamą miokarditu, kuri sukelia širdies uždegimą. Dauguma kūdikių ir vaikų visiškai pasveiksta“, - teigė S. Ladhani.

Tačiau tiek PSO, tiek JK sveikatos apsaugos agentūra (UKHSA) pripažino, kad šis miokarditų atvejų skaičius yra neįprastai didelis, o priežastys – neaiškios. Pavyzdžiui, per šešerius metus iki 2022-ųjų birželio Pietų Velso regione buvo nustatyti tik du panašūs miokardito atvejai.

Tačiau šiuo metu nėra pagrindo manyti, kad naujagimių miokardito atvejų padidėjimas yra susijęs su COVID-19 vakcinomis, „PolitiFact“ sakė PSO atstovas.

Daktaras Penny Ward, Londono karališkojo koledžo farmacijos medicinos profesorius, sakė, kad sveikatos apsaugos pareigūnai tirs, ar pastaraisiais atvejais nustatyta enterovirusų „patogeniškumas“.

Svarstoma, jog visai įmanoma, kad miokardito atvejų padidėjimą lėmė didesnio masto enterovirusinių infekcijų protrūkis, nes kai koronavirusas atsitraukė ir žmonės ėmė mažiau saugotis, gerokai padaugėjo kitų virusinių infekcijų atvejų.

Tačiau tarp visų svarstymų tikrai nenagrinėjamas variantas, kad miokardito atvejų tarp naujagimių skaičiaus padidėjimą galėjo lemti tai, kad jų motinos buvo pasiskiepijusios nuo COVID-19. Apie tai neįspėjo nei PSO, nei pediatrai.

Be to, ir įvairiais tyrimais įrodyta, kad nuo COVID-19 pasiskiepyti saugu ir nėščiosioms, ir žindančioms mamoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją