Teiginiai

Rusijos stačiatikių kunigai pašventino „Satana“ vadinamas balistines branduolines raketas. Kad nenukryptų nuo kurso. Tiesiai į sprendimų priėmimo centrus. 2022 m. (čia).

Verdiktas

Ši nuotrauka nėra susijusi su 2022 m. vasario mėnesį Rusijos pradėta plataus masto invazija į Ukrainą. Joje vaizduojamas kadras iš 2015 m. gegužės 5 d. Maskvoje vykusio Pergalės dienos parado. Taip pat fotografijoje nėra vaizduojama sovietinė SS-18 „Satan“ raketa. Greičiausiai joje užfiksuota SS-27 „Yars“, kurią Rusija naudoja nuo 2010 m.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose išplatinta fotografija, kurioje matomi šalia raketos stovintys raudonas sutanas vilkintys keturi stačiatikių kunigai, patraukė ją pamačiusių dėmesį. Atvaizdu pasidalinę asmenys nurodė, kad jame užfiksuotas branduolinių balistinių raketų šventinimo momentas, o raketos bus nukreiptos į sprendimų priėmimo centrus. Taip pat komentare nurodoma data – 2022 m., taigi, fotografija susieta su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu karu.

Vis dėlto, atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, kad su praeitais metais įvykusiu Rusijos įsiveržimu į Ukrainą nuotrauka neturi nieko bendro.

Rusijos naujienų agentūros „Mskagency“ interneto svetainėje ta pati fotografija publikuota 2015 m. gegužės 6 d. Jos apraše nurodoma, kad tai – Pergalės parado dalyvių palaiminimo apeiga ir raketų paleidimo įrenginių pašventinimas Chodynkos lauke. Chodynkos laukas – tai didelė atvira erdvė, plytinti šiaurės vakarų Maskvoje, Leningrado prospekto pradžioje, kurioje vyko Pergalės dienos paradas. Rusijos naujienų portaluose galima rasti ir daugiau tos pačios nuotraukos kopijų. Visuose straipsniuose nurodoma, kad tai – kadrai iš 2015 m. vykusio parado.

Be to, netiesa ir tai, kad nuotraukoje šventinama raketa vadinama „Satan“ vardu. Socialinių tinklų vartotojai, įrašę šį pavadinimą, turėjo omenyje sovietinę raketą „R-36M“, kurią NATO praminė SS-18 „Satan“, tačiau žiniasklaidoje (čia) ir 2015 m. Pergalės parado vaizdo įrašuose (čia ir čia), kuriuose matoma ant paleidimo platformos pravažiuojanti ta pati raketa nurodoma, kad tai – „Topol-M“ raketa, kuriai NATO davė vardą SS-27 „Sickle B“. Dar kituose vaizdo įrašuose nurodyta, jog pravažiuojančios raketos – tai SS-27 „Yars“.

Kad fotografijoje, vis dėlto, užfiksuota SS-27 „Yars“ raketa, „Reuters“ žurnalistams patvirtino ir Harvardo Kenedžio mokyklos Belferio centro Atomo valdymo projekto mokslinė bendradarbė Mariana Budjeryn (čia). „Topol-M“ yra ankstesnė SS-27 „Yars“ versija. Abiem raketoms nereikalinga stacionari paleidimo platforma, jos gali būti paleidžiamos nuo mobilaus sunkvežimį primenančio transporterio, kuris taip pat užfiksuotas nuotraukoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)