Teiginiai

Kanada ketina eutanazuoti vaikus be tėvų sutikimo. Kanados vyriausybė pasiūlė daugybę šalies įstatymų dėl „savižudybės su pagalba“ pataisų, leidžiančių vyriausybei eutanazuoti nepilnamečius be tėvų sutikimo (ČIA).

Verdiktas

Tai yra melas. Kanados parlamento įsteigtas Specialusis jungtinis medicinos pagalbos mirštant komitetas, kurio tikslas yra peržiūrėti ir vertinti medicininės pagalbos mirštant (MAID) programą, vasarį pateikė ataskaitą ir rekomendacijas, kad eutanazija galėtų būti taikoma ir brandiems nepilnamečiams. Tačiau dokumentuose taip pat nurodoma, kad konsultacijos šiais klausimas turėti trukti dar penkerius metus.

Melo detektoriaus komentaras

Nuo 2016 m. Kanada leidžia suaugusiesiems, kurių sveikatos būklė yra sunki ir nepataisoma, kurių būklė yra pažengusi ir negrįžtama, prašyti medicininės pagalbos mirštant (MAID). Tam, kad būtų galima gauti tokią pagalbą, keliami įvairūs reikalavimai, vienas iš jų – asmuo turi būti ne jaunesnis nei 18 metų ir turėti galimybę pats priimti sprendimus dėl sveikatos priežiūros.

Šiemet Specialusis jungtinis medicinos pagalbos mirusiesiems komitetas buvo paskirtas peržiūrėti Kanados baudžiamojo kodekso nuostatas, susijusias su MAID, ir „įskaitant, bet neapsiribojant, klausimus, susijusius su brandžiais nepilnamečiais, išankstiniais prašymais, psichinėmis ligomis“.

Kanadoje galioja brandžių nepilnamečių doktrina, kuri leidžia nepilnamečiams, kurie yra pakankamai subrendę, priimti sveikatos priežiūros sprendimus nepriklausomai nuo savo tėvų. Kiekvienoje provincijoje ir teritorijoje galioja skirtingi įstatymai dėl to, kokio amžiaus nepilnametis gali priimti sveikatos priežiūros sprendimus.

Kanada galėtų išplėsti savo medicininės pagalbos mirštant programą, įtraukdama nepagydomai sergančius „subrendusius nepilnamečius“, teigiama Kanados parlamento Specialiojo medicinos pagalbos mirties atveju komiteto (MAID) naujoje ataskaitoje.

Vasarį paskelbtoje 138 puslapių komiteto ataskaitoje buvo pateikta keletas rekomendacijų, įskaitant eutanazijos siūlymą jaunesniems nei 18 metų asmenims.

„Dėl MAID ir brandžių nepilnamečių komitetas išklausė įvairių nuomonių apie tai, ar MAID turėtų būti prieinama jaunesniems nei 18 metų asmenims“, – teigiama ataskaitoje. „Daugelis liudininkų manė, kad vien amžius nenulemia, ar kas nors gali sutikti su MAID. Kartu buvo rekomenduojamas atsargus požiūris, ypač todėl, kad iš pačių jaunuolių yra mažai įrodymų šia tema. Dauguma liudininkų sutiko, kad jei būtų leista naudoti MAID brandiems nepilnamečiams, tai turėtų būti tik [numatoma mirtis]. Komitetas rekomenduoja, kad brandiems nepilnamečiams būtų suteikta prieiga prie MAID pagal pirmąją dalį. Komitetas taip pat rekomenduoja konsultuotis su jaunimu MAID ir subrendusių nepilnamečių tema“, – teigiama pranešime.

Kanados žiniasklaida skelbia, kad iki šiol neaišku, kada komiteto rekomendacijos bus perduotos Kanados įstatymų leidėjams.

Be to, ataskaitoje rekomenduojama vyriausybei konsultuotis su nepilnamečiais dėl MAID, įskaitant tuos, kurie serga mirtinomis ligomis, turinčius negalią, dėl vaikų gerovės sistemos ir čiabuvių nepilnamečių „per penkerius metus nuo šios ataskaitos pateikimo“.

2021 m. Kanadoje eutanazija buvo atlikta 10 064 pacientams, o tai sudaro 3,3 proc. visų Kanadoje mirčių. MAID atvejų skaičius 2021 m., palyginti su 2020 m., išaugo 32,4 proc.

Vidutinis amžius tuo metu, kai buvo teikiama MAID 2021 m., buvo 76,3 metų. Dauguma MAID gavėjų gavo paliatyviosios pagalbos ir pagalbos neįgaliesiems paslaugas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją