Teiginiai

Ukrainos herbas yra chazarų tamga, juo ženklindavo gyvulius ir turtą (ČIA).

Verdiktas

Nors Ukrainos herbas šiek tiek ir panašus į minimą chazarų tautos ženklą, tačiau jis yra autentiškas, datuojamas X amžiumi ir turintis savo simboliką bei prasmė. Ukrainos herbas tikrai nėra prekės ženklas, kuris senovėje buvo naudojamas ženklinti gyvulius ir turtą.

Melo detektoriaus komentaras

Kai 2022 m. vasarį Rusija užpuolė Ukrainą ir invazijos tikslu įvardijo šios šalies denacifikaciją, socialiniuose tinkluose pasklido daug melagingos informacijos tiek apie pačią Ukrainą, tiek apie jos simbolius. Pavyzdžiui, teigta, kad neva Ukrainos valstybiniai simboliai yra paimti iš kitų šalių, o pati Ukraina niekada neegzistavo iki XX a.

Tačiau tai melas, nes šiuolaikinis Ukrainos herbas kilęs iš Kijevo Rusios laikų, kai tai buvo bendras valdančios Ruriko dinastijos ženklas.

Kitaip tariant, Ukrainos herbas — žydrame herbiniame skyde su auksiniu kraštu vaizduojamas auksinis trišakis, datuojamas X a. Šis simbolis buvo Kyjivo Rusios kunigaikščio Vladimiro Didžiojo ir jo dinastijos herbas. Istorikų teigimu, trišakis greičiausiai kildinamas iš ornamento, reiškiančio paukštį, Pasaulio medžio saugotoją.

Trišakis buvo X a. Rusiją valdžiusio Vladimiro Didžiojo giminės, įsikūrusios Kyjive, simbolis. Jį taip pat galima rasti ant šiuo laikotarpiu sukurtų monetų. Trišakis tapo nacionaliniu simboliu 1918 m. vasario 25 d., kai Centrinė Rada (parlamentas) jį patvirtino Ukrainos Liaudies Respublikos herbu. Ukrainos herbas yra oficialus šalies, o kartu ir šalies ginkluotųjų pajėgų simbolis.

1992 m. vasario 19 d. Ukrainos Rada patvirtino auksinį trišakį mėlyname skyde kaip nepriklausomos Ukrainos nacionalinį simbolį. Pagal Ukrainos Konstituciją šis simbolis buvo Vladimiro Didžiojo karalystės herbas.

Svarbu tai, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, kad Ruriko dinastija paėmė savo simbolį iš chazarų, gyvenusių Rytų Europos teritorijoje. Iš tiesų chazarai ant keramikos nešiojo trišakį primenančius simbolius. Vis dėlto jie nevaizdavo simbolio ant papuošalų ar kitų būtiniausių daiktų, todėl nėra įrodymų, kad chazarų didikai sistemingai naudojo trišakius kaip savo oficialų simbolį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją