Teiginiai

Billas Gatesas ėmėsi įgyvendinti savo planus užnuodyti mūsų maisto atsargas, <...> siekia užnuodyti vaisius ir daržoves (ČIA).

Verdiktas

Tai yra melas. B. Gatesas tik investavo į startuolį „Apeel Sciences“, kuris sukūrė ploną valgomą dangą, prailginančią vaisių ir daržovių galiojimo laiką. Tačiau Jungtinėje Karalystėje veikia bendrovė „ Evans Vanodine“, kuri parduoda kietų paviršių valymo priemonę „Apeel“. Vienodi pavadinimai ir lėmė, kad melagienų skleidėjai gavo progą skleisti dezinformaciją, jog vaisiai ir daržovės bus padengti cheminėmis medžiagomis.

Melo detektoriaus komentaras

Kaip įrodymą melagingų straipsnių autoriai pateikia bendrovės „Evans Vanodine“ produkto „Apeel“ saugos lapą, kuriame įspėjama, kad „Apeel“ yra valymo produktas, galintis pažeisti akis ir odą, jei naudojamas netinkamai.

JK paviršiaus valymo produkto „Apeel“ gamintojas neturi ryšio su B. Gateso remiama JAV bendrove „Apeel Sciences“, kuri gamina valgomąsias maistines dangas, „Reuters“ faktų tikrintojams sakė Didžiosios Britanijos valymo priemonių gamintojo atstovas.

Ir savo interneto svetainėje „Evans Vanodine“ pabrėžė, kad jų gaminamas „Apeel“ nėra susijęs su „Apeel Science“, ir negali būti naudojamas vaisiams ir daržovėms konservuoti.

Bendrovę „Apeel Science“ 2012 m. Kalifornijoje įkūrė Jamesas Rogersas, kuris vis dar yra bendrovės generalinis direktorius. Šios bendrovės ankstyvasis investuotojas buvo Bill & Melinda Gates fondas, teikęs dotacijas įmonei 2012 ir 2015 m., kurių bendra suma siekė apie 1 mln. dolerių. Į šią bendrovę taip pat investavo investicinės įmonės „Viking Global Investors“ ir Andreessen Horowitz, kurios skyrė apie 110 mln. dolerių.

Bendrovė „Apeel Science“ įkurta siekiant išspręsti maisto švaistymo problema. „Apeel“ padengia vaisius ar daržoves augaliniu junginiu, kuris, bendrovės teigimu, sulėtina vandens praradimą ir oksidaciją, kuri yra pagrindinė maisto gedimo priežastis.

Danga susideda iš išgrynintų monogliceridų ir digliceridų, kurie, bendrovės teigimu, yra valgomieji junginiai, randami įvairiuose maisto produktuose. Juos iš augalų žievelių, sėklų ir minkštimo išgauna įmonė „Apeel“.

Monogliceridai ir digliceridai dažniausiai naudojami kaip maisto priedai perdirbtuose maisto produktuose kaip emulsikliai. JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino, kad monogliceridai ir digliceridai yra paprastai laikomi saugiais vartoti.

Pasak „Apeel Science“, danga naudojama kai kuriems obuoliams, avokadams ir laimams JAV maisto prekių parduotuvėse . Kanadoje jis naudojamas angliškiems agurkams, o Europoje – avokadams ir citrusiniams vaisiams. Bendrovė teigė, kad danga yra nematoma ir valgoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)