Teiginiai

Vaizdo įrašas nufilmuotas pastaruoju metu Kalifornijos valstijoje plėšikų nusiaubtame „Walmart“ prekybos centre.

Verdiktas

Melas. Fairfieldo miesto, esančio Kalifornijos valstijoje, policija ir miesto merė paneigė informaciją apie čia esą įvykusį didžiulį „Walmart“ tinklui priklausančios parduotuvės apiplėšimą. Tai – ne pirma melaginga žinia apie JAV esą apiplėšinėjamas šio tinklo parduotuves. Panašiu metu buvo paskelbta melagiena apie Čikagoje neva neseniai įvykusį didžiulį parduotuvės apiplėšimą. Žinučių skleidėjai visose jose apiplėšimus siejo su demokratų valdoma Amerika.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinių tinklų vartotojai dalinasi kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašu, kuriame matoma plėšikų nusiaubta parduotuvė. Vartotojų teigimu, tai – neseniai Kalifornijoje apiplėštas „Walmart“ tinklui priklausantis prekybos tinklas.

„JAV „Walmart“ plėšikavimas Kalifornijoje. Leidimas apiplėšti iki 950 USD yra Bideno karikatūrinio socializmo elementas: demokratai leido engiamiems juodaodžiams apiplėšti kapitalistinio tinklo parduotuves“, – rašoma socialiniuose tinkluose išplatintose žinutėje.

Tačiau „Melo detektoriui“ pavyko išsiaiškinti, kad žaibiškai Jungtinėse Amerikos Valstijose išpopuliarėjęs, o vėliau ir lietuviškas socialines paskyras pasiekęs vaizdo įrašas nebuvo nufilmuotas šiuo metu Kalifornijoje. Tokio apiplėšimo egzistavimą paneigė tiek miesto merė Catherine Moy, tiek vietos policija.

Kadrai iš vaizdo įrašų, melagingai susietų su Kalifornijos valstijoje neva įvykusiu didžiuliu prekybos centro apiplėšimu

Vaizdo įrašas iš apiplėštos parduotuvės pirmiausia pasklido „Twitter“ platformoje, kur balandžio 20 d. juo pasidalino dabar jau neaktyvi anketa @4Mischief. Šalia pasidalinimo paliktoje žinutėje nurodyta, kad apiplėšimas įvyko Fairfielde, Kalifornijoje, „Walmart“ prekybos centre ir tai esą yra įrodymas, kad demokratai naikina Ameriką.

Šiuo metu vaizdo įrašas jau pašalintas iš platformos ir yra išlikusi tik suarchyvuota jo kopija (ČIA), kuri iki pašalinimo buvo išplatinta ir kitų vartotojų – ta pati žinutė buvo pasidalinta 10,9 tūkst. kartų.

Į šį pranešimą netruko sureaguoti vietos policija, balandžio 21 d. oficialioje „Twitter“ paskyroje paskelbusi (ČIA), kad minėta anketa nėra patikimas informacijos šaltinis, o Fairfielde nebuvo užregistruotas panašus parduotuvės apiplėšimas.


Miesto merė tą pačią dieną taip pat sureagavo į melagingą naujieną (ČIA), „Twitter“ paskyroje parašiusi:
„Galbūt matėte virusinį vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas „Fairfieldo Walmart“ po banditų apgulties. Tai NĖRA Fairfieldo, Kalifornijos valstijoje, „Walmart“, kuris per pastarąją savaitę net nekvietė policijos. Tikriausiai kažkas pavydi mūsų mažėjančio nusikalstamumo lygio. 🙄 #DeepFake.“


„Melo detektoriui“ taip pat nepavyko rasti nė vieno policijos įrašo apie pastaruoju metu Fairfieldo „Walmart“ įvykusį didelio masto apiplėšimą. Nors paskleista melaginga žinia apie neva įvykusį apiplėšimą ir nėra giluminė melagiena (angl. „deepfake“), kaip skelbė miesto merė, faktas, kad žinutė apie prekybos centrą buvo išgalvota. Nepaisant greitos policijos ir miesto valdžios reakcijos, melagiena spėjo pridaryti žalos vietos bendruomenėje, dalis informacija patikėjusių žmonių puolė skambinti 911 skubios pagalbos linija.

„Melo detektorius“ šį mėnesį jau tikrino panašią melagingą informaciją apie neva Čikagoje neseniai įvykusį „Walmart“ apiplėšimą, po kurio neva nuspręsta uždaryti 4 tinklo parduotuves. Paaiškėjo, kad melagingai žiniai skleisti buvo panaudotas senas vaizdo įrašas, nufilmuotas 2020 m., o „Walmart“ mieste iš tiesų nusprendė uždaryti 4 parduotuves, tačiau ne dėl nusikaltimų rizikos, o dėl to, kad jų veikla nenešė pelno (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją