Teiginiai

Staigų suaugusiųjų mirties sindromą sukelia kraujyje esantis grafenas.

Verdiktas

Melas. Staigios suaugusiųjų mirties sindromas, dar vadinamas SADS, pasireiškia, kai jaunesnis nei 40 metų amžiaus asmuo miršta staiga be žinomos priežasties, atlikus skrodimą ir toksikologinį tyrimą (narkotikų testą). SADS sukelia širdies sustojimą, kai širdis staigiai sustoja pumpuoti [kraują], o organizmas praranda širdies funkciją, kvėpavimą ir sąmonę. SADS taip pat gali paskatinti rizikos veiksniai, tokie kaip nutukimas, diabetas ar anksčiau turėtos širdies ligos.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose išplatintoje žinutėje teigiama, kad būklę, vadinamą suaugusiųjų mirties sindromu iš tikrųjų lemia grafenas, esantis žmogaus kraujyje, o šiuo pavadinimu tik bandoma tai nuslėpti. Teiginys iliustruotas kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašu, neva turėjusiu pavaizduoti, kaip veikia grafenas, tačiau net tame pačiame įraše esantys užrašai išduoda, kad jame rodomas eksperimentas su visai kitomis medžiagomis.

Geležies fluidas – kas tai?

Šalia žinutės matomame vaizdo įraše demonstruojama, kaip elgiasi geležies fluidas (angl. ferrofluid), veikiamas neodimio magneto. Geležies fluidas nėra grafenas, tai – visai kita medžiaga, sudaryta iš nanodalelių feromagnetinių arba ferimagnetinių dalelių, suspenduotų nešiklio skystyje. Kiekviena magnetinė dalelė yra kruopščiai padengta paviršiaus aktyviąja medžiaga, kad būtų išvengta sulipimo.

Veikiant geležies fluidą itin stipriu magnetu, koks ir yra neodimio magnetas, pagamintas iš neodimio, geležies ir boro derinio, geležies fluidas išgauna keistas spygliuotas formas. Skirtingai nei grafenas, geležies fluidas yra magnetinė medžiaga, todėl puikiai reaguoja į magnetą, kai, tuo tarpu, grynas grafenas magnetinėmis savybėmis nepasižymi.

Ar grafenas sukelia staigų suaugusiųjų mirties sindromą?

Esminė socialiniuose tinkluose pasidalintos žinutės mintis yra ta, kad grafenas yra staigaus suaugusiųjų mirties sindromo priežastis, o oficialiu sutrikimo terminu tik bandoma nuslėpti tiesą. Tai – melas. Nėra jokių tyrimų, kuriuose būtų prieita išvados, kad suaugusiųjų mirties sindromą lemia grafenas, kažkokiu būdu patekęs į žmogaus kraują.

Kaip nurodoma portale „Health Desk“, „Staigios suaugusiųjų mirties sindromas, dar vadinamas SADS, pasireiškia, kai jaunesnis nei 40 metų amžiaus asmuo miršta staiga be žinomos priežasties, atlikus skrodimą ir toksikologinį tyrimą (narkotikų testą). SADS sukelia širdies sustojimą, kai širdis staigiai sustoja pumpuoti [kraują], o organizmas praranda širdies funkciją, kvėpavimą ir sąmonę.“

Nors tikrosios SADS priežastys išlieka nežinomos, tačiau dauguma mokslininkų mano, kad SADS sukelia širdies liga, kuri sutrikdo elektrinę širdies sistemą. SADS nėra tas pats, kas širdies priepuolis (dar vadinamas miokardo infarktu), nes jį sukelia ne blokada, o aritmija.

Didesnę tikimybę mirti nuo SADS turi žmonės, patenkantys į kurią nors rizikos grupę, pavyzdžiui, turintys širdies problemų, nutukę, sergantys diabetu ir kt. Žmonės taip pat gali turėti genetinį polinkį SADS.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją