Teiginiai

Baltijos šalys okupuotos, bet ne rusų, o ukrainiečių. Įrodymas – Lietuvos Seimas jau užimtas. Kuris jau nebe Seimas, o, matyt, Aukščiausiosios Tarybos filialas Vilniuje.

Verdiktas

Šis vaizdo įrašas neįrodo, kad Baltijos šalis okupavo Ukraina. Jis buvo nufilmuotas vasario 24 d. Seime minint karo Ukrainoje metines. Ukrainos himno giedojimu ir ukrainietiškais simboliais siekta pademonstruoti solidarumą su karo baisumus patiriančia valstybe. Įvairūs minėjimo renginiai ar originalūs Ukrainos simbolių panaudojimo būdai šia proga užfiksuoti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose patalpintas 30 sekundžių trukmės vaizdo įrašas, nufilmuotas Lietuvos Seimo salėje. Jame matyti Lietuvos ir Ukrainos vėliavų fone sustoję choristai, laikantys Ukrainos vėliavas arba dainynus, puoštus Ukrainos herbu. Šio vaizdo įrašo socialinių tinklų vartotojams pakako paskleisti gandus esą Ukraina užėmė Baltijos šalis, o Lietuvos Seimas Lietuvai jau nebepriklauso, tačiau tai – melas, atitinkantis Kremliaus skleidžiamus naratyvus.

Klaidinanti žinutė

Pasitelkus „InVID We Verify“ naršyklės įskiepį ir atvirkštinės vaizdų paieškos funkciją nesunku išsiaiškinti, kada buvo nufilmuotas šis vaizdo įrašas. Tai – ištrauka iš Seime vykusio karo Ukrainoje metinių minėjimo vasario 24 d., kas ir paaiškina ekrane matomą Ukrainos simbolių gausą.

Lietuvos Respublikos Seimas pasidalino pranešimu spaudai, kuriame nurodyta, kad „sukakus metams, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Seimo bendruomenė prisijungė prie solidarumo bangos už Ukrainą ir simbolinėje vietoje – Kovo 11-osios Akto salėje – kartu su ukrainiečiais giedojo Ukrainos himną. Tokiu būdu Seimo bendruomenė priminė, jog Lietuva kartu su ukrainiečiais bus iki galutinės pergalės.“

Vasario 24 d. daugelyje pasaulio šalių vyko solidarumui su Ukraina išreikšti skirti renginiai, buvo gausiai naudojami šios šalies simboliai. Pavyzdžiui, Ukrainos vėliavos spalvomis sužibo Eifelio bokštas Paryžiuje, Londono akimi vadinamas apžvalgos bokštas, Sidnėjaus operos teatro pastatas Australijoje ir kiti (ČIA).

Kitos valstybės simbolių naudojimas išreiškiant solidarumą nereiškia, kad Lietuvos suverenumui gresia koks nors pavojus, tačiau tokia idėja labai palanki Kremliaus propagandai. Anksčiau socialiniuose tinkluose jau buvo pasirodę panašių pranešimų. Pavyzdžiui, prie Seimo minint sausio 13 melagingos informacijos skleidėjai tikino esą nacionalinėje šventėje nebeliko nieko lietuviško, lietuviškus simbolius ir dainas pakeitė ukrainietiški, tačiau „Melo detektorius“ išanalizavo minėjimo renginį ir priėjo išvadą, kad tokia informacija – neteisinga (ČIA).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją