Teiginiai


G. Landsbergio nuotraukos, kuriose jis dėvi kipą atskleidžia, kam iš tiesų tarnauja Lietuvos valdžia ir rodo nepagarbą savo tautai ir kultūrai (ČIA).

Verdiktas


Nėra jokių įrodymų, kad G. Landsbergis, kaip teigiama socialiniuose tinkluose, tarnautų žydams ar pats būtų žydas. Politiko giminės linija jau kelis šimtmečius siejama su Lietuva. Fotografijos, kuriose ministras nufotografuotas dėvintis kipą taip pat neįrodo jokių sąsajų su žydais. Nuotraukos buvo darytos vizito Šeduvoje metu, kur G. Landsbergis lankė Lietuvos žydų miestelių (štetlų) istorijos muziejų bei pagerbė Holokausto aukų atminimą, padėdamas gėlių Šeduvos žydų žudynių vietose. Šį galvos apdangalą dėvėjo visi nuotraukose matomi vyrai kaip pagarbos žydų kultūrai ženklą.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojus papiktino G. Lansbergio nuotraukos, kuriose jis užfiksuotas dėvintis vyrams žydams būdingą aksesuarą – mažą viršugalvį dengiančią kepurėlę kipą. Pasak jų, tai atskleidžia, „kam tarnauja mūsų „išrinktoji“ valdžia“ ir rodo nepagarbą Lietuvos tautai ir kultūrai.
Klaidinanti žinutė

Šie teiginiai nėra teisingi, o G. Lansbergio pasirinktas galvos aksesuaras atitiko progą, kuomet ir buvo užfiksuoti šie kadrai.

Su kipa G. Lansbergis įamžintas 2021 m. gegužę, kai lankėsi Šeduvoje, taigi, nuotraukos nėra naujos. Vizito metu užsienio reikalų ministras aplankė kuriamą Lietuvos žydų miestelių (štetlų) istorijos muziejų bei pagerbė Holokausto aukų atminimą, padėdamas gėlių Šeduvos žydų žudynių vietose. Nuotraukose iš šio apsilankymo matyti, kad visi jose užfiksuoti vyrai dėvi kipas, taigi, G. Lansbergis nebuvo vienintelis tokiu būdu pagerbęs žydų tradiciją, nors kipos dėvėjimas tokio vizito metu ir nebūtų privalomas.

Su kipomis užfiksuota daugybė pasaulio lyderių ne žydų, kurie šį galvos apdangalą dėvi norėdami pademonstruoti pagarbą žydų kultūrai, tačiau iš esmės žydų papročiai nereikalauja ne žydams dėvėti kipos netgi būnant sinagogoje, kitose šventose vietose ar švenčiant žydų šventes kartu su žydais. Vis dėlto, jei ne žydui pasiūloma užsidėti galvos apdangalą, tai turėtų būti traktuojama kaip pagarbos ženklas, reiškiantis, kad ne žydas yra priimamas kaip savas.

Kai kurie komentatoriai, kurių dėmesį atkreipė G. Landsbergio fotografijos iš vizito Šeduvoje, ėmė ieškoti politikų sąsajų su žydais ir tvirtinti esą galbūt tai reiškia, kad jis yra žydas, tačiau šios versijos – neteisingos. Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje nurodoma, kad G. Lansbergis yra lietuvis, gimęs Vilniuje. Politiko tėvas Vytautas V. Landsbergis taip pat yra lietuvis, gimęs Vilniuje, o senelis Vytautas Landsbergis – Kaune.

Kaip 2012 m. filmuotoje LRT pokalbių laidoje „Įžvalgos“ pasakojo pats V. Landsbergis, jo senelis Gabrielius Landsbergis – Žemkalnis gyvenime patyrė savotišką lūžį, kai iš naujo atrado savo lietuviškumą, nors pats kalbėjo lenkiškai. Be to, pats G. Landsbergis – Žemkalnis savo autobiografijoje rašė, kad „Aš nepasidariau lietuviu, aš esu juo gimęs, manyje lietuvio siela tik užmigdinta ir reikėjo tik kibirkštėlės, kad ji prisikeltų, prasiblaivintų ir stotų tėvynės sūnų eilėn.“

Žvelgiant dar giliau į istoriją V. Lansbergis užsiminė apie vokišką giminės kilmę, tačiau ji buvo tokia sena, kad apie ją jau niekas nekalbėdavo („Vokiška kilmė buvo labai sena ir niekas jos nebeminėdavo. Kažkada iš Kuršo į šiaurės Lietuvą atėjo kažkoks Landsbergis, gavo žemės ir ten porą šimtų metų atgal pradėjo tą giminę jau Lietuvoje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)