„Melo detektorius“ socialiniuose tinkluose platinamą vaizdo įrašą pastebėjo balandžio 19 d. Nuo šios dienos iki laiko, kai rašomas šis tekstas (balandžio 23 d.) įrašas plačiai išplito sensacijas skelbiančiuose portaluose ir socialinių tinklų paskyrose visame pasaulyje. Lietuviai įrašu taip pat susidomėjo, nurodydami, jog tai – Šanchajaus vaikų, einančių į mokyklą, kasdienybė.

Vis dėlto, greičiausiai vaizdo įraše vaizduojama kas kita. „Melo detektorius“ pateikia paaiškinimą, kodėl:

1. Įsižiūrėjus į vaizdo įrašą įtarimų kelia tai, kad vaikai rankose neša sunkius nešulius – daiktų prigrūstus krepšius, kuriuos patys ne visada išlaiko. Įraše matyti, kaip vienas vaikas išmeta ant žemės savo krepšį, o kiti vaikai ir suaugusieji netrukus padeda jam jį pakelti.

Kad tai – ne šiaip kiekviena diena mokykloje išduoda ir vaikų judėjimas – visi jie eina išsirikiavę vorele, tvarkingai. Tai nėra įprastas mokinių judėjimas, kai vienas gali ateiti į pastatą ar jį palikti anksčiau, o kitas – vėliau. Šis judėjimas primena organizuotą pervedimą į kitą tašką.

Tiesa, vaizdo įraše matomas užrašas kinų kalba rodo, kad greičiausiai veiksmas vyksta mokykloje. Išvertus į lietuvių kalbą jis reiškia „Sunkiai mokykis, tobulėk kiekvieną dieną“. Šią frazę 1951 m. pavartojo buvęs Kinijos Liaudies Respublikos prezidentas Mao Dzedungas.

2. Šanchajuje užfiksavus kylančius susirgimų COVID-19 skaičius nuo šių metų kovo 12 d. uždarytos visos pradinės ir vidurinės mokyklos. Miestas perėjo prie mokymosi iš namų rėžimo, taigi, net jei minėti vaizdai buvo nufilmuoti mokykloje, pastarųjų dienų situacijos jie neatspindi.

3. Panašių vaizdų, kuriuose matomi apsauginiais visą kūną dengiančiais kostiumais aprengti vaikai iš Kinijos į socialinius tinklus buvo patekę ir anksčiau, tačiau juose nebuvo vaizduojama kasdienė mokinių rutina. Šių metų sausio mėnesį buvo aptarinėjamas įrašas ,kuriame vaikai, aprengti apsauginiais kostiumais, su krepšiais rankose lydimi į autobusą. Įrašas buvo nufilmuotas Anyang mieste prie mokyklos, kurioje aptikti 9 COVID-19 atvejai. Dėl to daugiau nei 4000 mokyklos darbuotojų ir mokinių privalėjo išvykti į karantino centrus.

Atsižvelgiant į tai, kiek panašumų galima pastebėti tarp šių dviejų vaizdo įrašų, galima teigti, kad ir paskutinėmis dienomis išplatintame vaizdo įraše matoma panaši situacija. Greičiausiai įstaigoje, kurioje nufilmuoti šie kadrai, buvo aptikta COVID-19 atvejų, o vaikai išlydimi į karantino centrus.
Šią versiją patvirtino ir tą patį įrašą „Twitter“ socialiniame tinkle komentavę kinai. Pavyzdžiui, vienas komentatorius aiškiai įvardijo, kad teiginiai apie Šanchajaus vaikus, kurie taip aprengti kasdien keliauja į mokyklą, yra melaginga naujiena. „Tikrasis paaiškinimas yra toks – mokykloje rasta naujų COVID-19 atvejų ir vaikai buvo apsaugoti izoliuojančiais kostiumais. Užsikrėtę vaikai buvo apvilkti apsaugančiais drabužiais ir, lydimi mokytojų, perkelti iš mokyklos į ligonines. Vaikai rankose laiko savo žaislus ir būtiniausius daiktus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją