Kiek daugiau nei 5 minučių trukmės vaizdo įrašą sudaro atskirų reportažų selekcija. Socialinių tinklų vartotojų teigimu, šie vaizdai neva atspindi debesų gamybos procesą, tačiau tai – netiesa. Išanalizavus matomus kadrus paaiškėjo, kad dalis jų yra susiję su karo pramone, o kituose matyti paprasčiausi lėktuvų palikti kondensaciniai pėdsakai.

Kadras iš manipuliatyvaus vaizdo įrašo

Pavyzdžiui, pirmame vaizdo įrašo reportaže, kuris ekrane rodomas pirmąsias 13 sekundžių, kaip skelbiama Rusijos krašto apsaugos ministerijos „Youtube“ paskyroje, matomi kadrai iš Volgogrado regione vykusių karinių pratybų. Jų metu, pasitelkus specialią techniką, sukurta 3 kvadratinių metrų plotą dengianti dūmų uždanga, apsauganti karius ir karinę techniką nuo vizualinio ir optinio aptikimo.

Antras, vos 3 sekundžių trukmės, įrašas taip pat susijęs su karinėmis pratybomis. Keliuose „Youtube“ įrašuose, kuriuose panaudoti tie patys kadrai, pranešama, jog čia matomas pratybų, vykusių netoli Saratovo regiono, lauko ir karinės technikos paruošimo procesas. Dūmų mašinos, vėlgi, panaudotos užmaskavimo tikslais.

Toliau sekančiose įvairių vaizdo įrašų iškarpose matyti arba tiesiog tankiai dangų užgulę debesys – įprastas meteorologinis reiškinys – arba nufilmuoti lėktuvų palikti kondensaciniai pėdsakai, kuriuos sąmokslo teorijų gerbėjai, dažnai pasitelkia siekdami „įrodyti“ vadinamųjų „chemtreilų“ arba orų kontrolės sąmokslo egzistavimą (apie tai „Melo detektorius“ jau rašė čia ir čia).

Galiausiai, paskutiniuose nespalvotuose kadruose matomas kelių sekundžių trukmės siužetas buvo nufilmuotas 1923 metais. Jame vaizduojama, kaip iš lėktuvo nuleidžiama dūmų uždanga. Originaliame siužete paaiškinama: „Siekdama apsaugoti bombarduojamą lėktuvą, Oro tarnyba gali nutiesti dūmų uždangą“. Šis įrašas buvo darytas ne mūšio metu, o tik siekiant išbandyti ir pristatyti naują metodą. Tokios dūmų uždangos vėliau buvo plačiai naudotos Antrojo pasaulinio karo metu. Vertikaliems dūmų skydams sukurti buvo pasitelkiamas titano tetrachloridas – bespalvis, nedegus, korozinis skystis. Paleista į drėgną orą ši medžiaga sudarydavo tankius baltus dūmus, susidedančius iš druskos rūgšties lašelių ir titano oksichlorido dalelių.

Išvados

Vaizdo įraše panaudotuose kadruose nėra vaizduojamas debesų gamybos procesas. Dalis šių kadrų yra susiję su karo pramone – juose matomos nuleidžiamos dūmų uždangos, skirtos užmaskuoti karo techniką ir karius mūšio lauke, paslėpti karinius laivus ar lėktuvus. Kituose kadruose matomi įprasti debesys arba lėktuvų palikti kondensaciniai pėdsakai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją