Kelių sekundžių trukmės įraše rodomas dokumentas, įrodantis, kad asmuo yra pasiskiepijęs nuo COVID-19. Iš arčiau pritraukiamas užrašas, kuriame nurodytas vakcinos kodas, o šalia matomas mobiliojo ryšio stiprumą nurodantis ženklas ir užrašas „5G“. Vyras italų kalba sako: „Vaikinai, šiandien – jau trečias kartas. Pažiūrėkite, kas čia parašyta“.

Šio įrašo skiepų priešininkams užteko patikėti, kad vakcinos nuo COVID-19 yra susijusios su 5G ryšiu. Lietuviškas komentaras prie pasidalinimo įrašu skelbia: „Italija. Trigubai paskiepytas asmuo rodo skiepų dokumentą su kodu 5G. Kaip paaiškėjo, yra paskiepytų žmonių, kurių dokumente yra ši skiltis, ir yra paskiepytųjų, kurių dokumente nėra.“

Nors atlikus paiešką internete nepavyko aptikti, kas pirmasis pasidalino šiuo vaizdo įrašu, kai kurie ženklai išduoda, kad tai – eilinė apgavystė. Visų pirma, dokumente užrašas „5G“ eina iš karto po Italijoje „Pfizer“ vakcinai priskirto kodo, todėl normalu tikėtis, kad tiek kodas, tiek po jo sekantis užrašas būtų įrašytas tuo pačiu šriftu, tačiau skaičių kodo ir užrašo „5G“ šriftai yra skirtingi. Be to, minėtas „Pfizer“ kurtai vakcinai nuo COVID-19 priskirtas kodas yra nurodytas Italijos vaistų klasifikacijos sąvade. Jame galima rasti įrašą su AIC kodu 049269018, koks matomas ir socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše. Oficialiame dokumente įrašo „5G“ nėra, juo labiau grafinio mobiliojo ryšio stiprumą parodančio ženklo.

Visų antra, ant vaizdo įrašo aiškiai matomas juodos spalvos užrašas: „Finalmente cielo dikono“. Tai – itališkas žodžių žaismas. Jei užrašas būtų parašytas teisingai, frazė skambėtų „Finalmente ce lo dicono“ ir lietuviškai reikštų „Pagaliau jie mums tai sako“, tačiau vietoje „ce“ ir „lo“ parašius žodį „cielo“, gauname žodį, lietuviškai reiškiantį „dangus“.

Įsigilinus, ką gali reikšti ši frazė, nesunku surasti populiarų, daugiau nei 200 tūkst. sekėjų turintį, „Facebook“ puslapį pavadinimu „Non cielo dicono“. Tai – vėl tas pats žodžių žaismas, tik, jei būtų parašytas taisyklingai ir vietoje žodžio „dangus“ arba „cielo“ būtų parašyta „ce“ ir „lo“, jis reikštų „Jie to nesako“.

Puslapyje talpinami įvairūs satyriniai komentarai, susiję su įtikėjimu sąmokslo teorijomis ir jais tikinčiaisiais. Tai paaiškina puslapio pavadinimą, kaip ir ant nagrinėjamo vaizdo įrašo atsiradusį užrašą „Finalmente cielo dikono“, kuriuo siekiama pasišaipyti iš žmonių, visur įžvelgiančių galingųjų jiems už nugaros kurpiamą sąmokslą.

Nors nėra aišku, ar pirmiausia vaizdo įrašas, siejantis COVID-19 skiepus su 5G ryšiu, pasirodė būtent šiame puslapyje, greičiausiai juo buvo pasidalinta kaip pokštu, o vėliau sąmokslo teorijų mėgėjai įrašą išplatino kaip tikrą informaciją.

Išvados

Nėra jokių įrodymų, kuriais remiantis būtų galima teigti, kad COVID-19 vakcinos kokiu nors būdu yra susijusios su 5G mobiliuoju ryšiu. Sprendžiant iš ant vaizdo įrašo esančių užrašų, galima teigti, kad jis buvo sugalvotas kaip satyra, pokštas, o vėliau skiepų priešininkų išplatintas kaip tikra informacija. Į šį vaizdo įrašą atkreipė dėmesį ir Italijos faktų tikrintojai „Facta“ bei Ukrainos – „Stop Fake“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)