Minėtas portale „LRytas“ patalpintas straipsnis yra naujienų agentūros „Elta“ išplatintas pranešimas. Panašia žinute lapkričio 12 d. pasidalino ir kiti Lietuvos naujienų portalai – „LRT“ bei „Klaipėda“.

Straipsnyje apibendrinama lapkričio 10 d. PSO vadovo Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso Ženevoje pasakyta kalba, kurioje jis atkreipė dėmesį į solidarumo stoką, skiepijant pasaulio gyventojus nuo COVID-19.

PSO vadovas pasiturinčių šalių iniciatyvas skiepyti pastiprinančiąja doze sveikus suaugusius ir vaikus iš tiesų pavadino skandalu, tačiau ne todėl, kad palaikytų prieš skiepus nusiteikusių asmenų idėjas, o todėl, kad pabrėžtų, jog pirmiausia reikia užtikrinti, kad kuo daugiau pasaulio gyventojų sulauktų bent pirmos vakcinos dozės.

Klaidinanti žinutė

Šios kalbos ištraukomis T. Adhanomas Ghebreyesusas lapkričio 13 d. pasidalino savo „Twitter“ paskyroje. Pateikiame vaizdo įraše girdimų frazių vertimą į lietuvių kalbą:

„Kiekvieną dieną pasaulyje suleidžiama daugiau pastiprinančiųjų vakcinos dozių, nei pirmųjų dozių nepasiturinčiose šalyse. Tai yra skandalas, kurį būtina sustabdyti dabar. Nėra jokios prasmės skirti pastiprinančiąsias dozes sveikiems suaugusiesiems ar skiepyti vaikus, kai sveikatos sektoriaus darbuotojai ar vyresni asmenys bei kiti į padidintos rizikos grupę patenkantys asmenys visame pasaulyje vis dar laukia savo pirmosios dozės. Išimtis, kaip mes jau sakėme, yra žmonės, turintys imuninės sistemos sutrikimų. Šalys, pasiekusios aukščiausią paskiepytų gyventojų skaičių, ir toliau kaupia vakcinų atsargas, tuo tarpu nepasiturinčios šalys laukia. Tam, kad būtų pasiektas PSO iškeltas tikslas paskiepyti 40 proc. visų pasaulio šalių gyventojų iki metų galo mums reikia papildomų 550 mln. vakcinos dozių – tiek pagaminti užtrunka maždaug 10 dienų.“


Įsigilinus į T. Adhanomo Ghebreyesuso pasakytus žodžius, akivaizdu, kad PSO vadovas nestoja į skiepų priešininkų pusę, atvirkščiai, jis akcentuoja PSO įvardytą tikslą iki 2021 m. pabaigos kiekvienoje pasaulio šalyje pasiekti bent 40 proc. paskiepytų gyventojų rodiklį. Vadindamas pastiprinančiosios dozės skyrimą sveikiems suaugusiesiems ir vaikų skiepijimą nuo COVID-19 skandalu jis neteigia, kad pastiprinančioji dozė yra nereikalinga ar nepadeda sustiprinti organizmo apsaugos nuo viruso, o tiesiog ragina atkreipti dėmesį į šalis, kurių gyventojai vis dar laukia galimybės pasiskiepyti pirmąja vakcinos doze, ir skatina šalių solidarumą sveikatos klausimais.

Sustiprinančioji vakcinos dozė reikalinga, siekiant ilgiau išlaikyti imunitetą SARS-Cov-2 virusui. Nors antikūnų lygio stebėjimai paskiepytų žmonių kraujyje parodė, kad pasiskiepijus „Pfizer“ ar „Moderna“ vakcina nuo COVID-19 organizmo apsauga išlieka didelė ir praėjus 6 mėnesiams po vakcinos kurso, kai kurie tyrimai parodė, kad šiam laikui praėjus antikūnų kiekis kraujyje gali smukti. Dėl šios priežasties po tam tikro laiko rekomenduojama pasiskiepyti sustiprinančiąja doze.

Sustiprinančiosios dozės, kuri skirta imunitetui palaikyti, nereikėtų maišyti su papildoma arba trečiąja vakcinos doze, kuria skiepijami imuninės sistemos sutrikimų turintys asmenys.

Išvados

Nors socialiniuose tinkluose patalpintoje straipsnio nuotraukoje pateikiama teisinga informacija, ant nuotraukos pridėtas raudonas užrašas „PSO stoja į „antivakserių“ pusę“ neatitinka tikrovės. Skaitant straipsnį ir išklausius PSO vadovo T. Adhanomo Ghebreyesuso pasakytos kalbos įrašą akivaizdu, kad PSO nepalaiko prieš skiepus nutaikytų idėjų, o vadindamas pastiprinančiųjų vakcinos dozių skyrimą skandalu organizacijos vadovas tiesiog ragino pirmiausia pasirūpinti nepasiturinčiomis šalimis ir užtikrinti, kad šių šalių gyventojus taip pat pasiektų vakcinos nuo COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės