„Facebook“ socialiniame tinkle pasirodė žinučių, kuriose bandoma aiškinti naujojo koronaviruso variantų pavadinimus simbolių kalba. Spekuliuojama, kad sujungus Delta ir Omikron variantus žyminčias raides gaunamas ženklas, primenantis slaptos ir įtakingos Iliuminatų arba apšviestųjų draugijos simbolį – visa matančią akį.

Tačiau toks viruso variantų pavadinimų aiškinimas – viso labo spekuliacija, mat Pasaulio sveikatos organizacija, suteikianti variantams pavadinimus, turi paaiškinimą, kokia tvarka vadovaujantis visa tai vyksta.

Pandemijos pradžioje viruso variantams buvo duodami pavadinimai, sudaryti iš raidžių ir skaičių kombinacijų, tačiau paprastai šiuose pavadinimuose buvo užkoduota viruso atradimo šalis. Ekspertų teigimu, toks žymėjimas skatino neapykanta tų šalių, kuriose buvo aptiktas variantas, gyventojams, todėl šios sistemos atsisakyta.

Ankstesnė viruso variantų žymėjimo sistema pakeista neutralesniu žymėjimu, pasitelkiant graikų abėcėlę.

Visus naujai atrandamus SARS-Cov-2 viruso variantus PSO skirsto į keliančius susirūpinimą (Alpha, Beta, Gamma, Delta ir Omikron), dominančius (Lambda ir Mu. Anksčiau į šią kategoriją buvo patekę ir Epsilon, Zeta, Theta, Kappa, Iota, Eta variantai) ir stebimus – visus likusiuosius, kuriems nėra suteikiamas pavadinimas iš graikų abėcėlės, nebent vėlyvesniu etapu variantas patenka į kurią nors iš pirmųjų dviejų kategorijų.

Visuomenės smalsumą pakurstė faktas, kad suteikdama pavadinimą naujai susirūpinimą keliančiai viruso mutacijai – Omikron – PSO praleido dvi graikų abėcėlės raides – Nu ir Xi. Tam taip pat yra paaiškinimas, nors dalies šalių lyderių ir ekspertų jis netenkino.

PSO atstovai žurnalistams paaiškino, kad šios dvi graikų abėcėlės raidės buvo praleisto sąmoningai, nes raidę Nu nesunku susieti su angliškų žodžiu „new“ – lietuviškai reiškiantį „naujas“ – o Xi Kinijoje yra dažnai sutinkama pavardė, todėl taip pavadinti viruso variantą taip pat nebūtų korektiška.

Tokį PSO sprendimą, praleisti dvi graikų abėcėlės raides, išpeikė dalis įtakingų asmenų – savo socialiniuose tinkluose apie tai pasisakė Jungtinių Amerikos Valstijų senatorius respublikonas Tedas Cruzas, buvusio JAV prezidento sūnus Donaldas Trumpas Jaunesnysis ir Indijos politikė Priyanka Chaturvedi.

Išvados

PSO pateikia aiškią sistemą, kaip ir kodėl yra pavadinami naujai atsirandantys SARS-Cov-2 viruso variantai, todėl išvedžiojimai, bandant susieti variantų pavadinimus su slaptųjų draugijų simboliais tėra manipuliacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją